Гришо даде летящ старт на Европа в Laver Cup

Григор Димитров осигури първа точка в актива на Отбора на Европа срещу Отбора на света в тазгодишното издание на Laver Cup. Българинът поведе своите, след като победи Франсис Тиафо с 6-1 6-4. Победителят сервираше качествено, бе постоянен и доминираше от началото до края.

Димитров започна перфектно двубоя, бе фокусиран на 100%, а началният му удар функционираше по възможно най-добрия начин. Топ тенисистът ни взе подаването си на нула, а после направи и брейк – 2-0, с който подпечата превъзходството си.

Българинът използваше отлично параметрите на корта, удобно завършваше от всякаква позиция и закономерно затвърди за 3-0.

Тиафо все пак спечели първи точки от посрещане чак в петия гейм, когато пласира няколко качествени форхенда от движение, с които даде сигнал, че полага усилия да подобри играта си – 1-4. След консултация с Джон Макенроу, Франсис реши да разнообрази и да почне да излиза на мрежата, а това бе изцяло по вкуса на първата ни ракета. Световният №7 поведе 30-40 и реализира брейкбола, повеждайки 5-1.

При този резултат Димитров сервираше за сета, дръпна 40-0 и с ас сложи точка на частта – 6-1.

Въпреки бързината, с която разполага, Тиафо не можеше да стигне до лазерно насочените удари на противника си. Димитров бе много уверен, движеше се безгрешно и не позволяваше на съперника си да се върне в битката.

В шестия гейм световният №7 за първи път се изправи пред непозната ситуация в мача, след като изостана 30-40. Сервисът му обаче влезе в употреба и помогна за бързото измъкване от ситуацията – 3-3.

Тиафо оказваше много по-голям отпор във втория сет, но Григор дочака момента си. Българинът балансираше кога да бъде агресивен и кога да остави съперника си да води играта, а американецът попадна в клопката в седмия гейм, когато изостана 30-40 и не се измъкна – 4-3. Димитров обаче изостана 30-40 в следващата част. Последва дълго разиграване, на което българинът реши да сложи край с дроп шот, но се провали – 4-4

Григор се реваншира, след като при 30-30 с елегантен прехвърлящ удар си спечели точка за пробив, която впоследствие материализира. Така при 5-4 сервираше за победата и я постигна – 6-4.