Федерацията по ски иска 15 квоти за Сочи

снимка: Булфото

Рекордните за българска спортна федерация 15 квоти ще опитат да спечелят за олимпийските игри в Сочи състезателите от Българска федерация по ски.

Това обяви президентът на БФСки Цеко Минев на специална пресконференция по повод старта на състезателния сезон.

"Благодарение на голямата помощ от спонсорите на федерацията, а и на тази от ММС подготовката на състезателите започна активно още от лятото", допълни Минев.

В резултат на това много от спортистите от четирите направление на БФСки вече показаха доста стабилни резултати в състезанията от календара на ФИС.

До момента квоти имат четирима състезатели по ски-алпийски дисциплини, трима по ски бягане, един сноуборд и един ски-скок. До 20 януари големи шансове за квоти за Сочи имат още двама състезатели в сноуборда и четирима ски бегачи.

През този сезон България ще приеме четири старта от календара на Европейската купа. На 15-16 февруари алпийците ще карат гигантски слалом и слалом на писта "Попангелов" в Боровец.

"Историята на първия ски-курорт в България помни много големи състезания в ските", заяви Недялка Сандалска председател на съвета на директорите на "Бороспорт".

"Сигурна съм, че и през февруари ще посрещнем по най-добрия начин елита в световните ски", добави тя.

На 11-12 март в Пампорово ще се проведе Европейската купа по сноуборд (мъже и жени) в дисциплината слоупстайл.

"По традиция ще направим стартове каквито ФИС е свикнала да вижда през годините в Пампорово", заяви Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.

Вицепрезидентът на БФСки Георги Бобев обяви, че и тази година федерацията съвместно с ММС ще реализира проекта "Научи се да караш ски". Сред новите домакини на проявата ще са село Бяла черква до Пловдив.

Александра Жекова ще открие тази седмица състезателната си програма с участие в сноубордкроса за Световната купа в Монтафон (Австрия).