Фамозен финален спринт донесе 1-ва титла на Швеция в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Феноменален финален спринт на звездата на шведското ски бяганеШарлоте Кала донесе първа олимпийска титла на „Трите корони“ в Сочи 2014 и едва втора в историята на щафетата 4х5 км след триумфа през далечната 1960-та година в Скуау Вали.

Състезателките на „Тре кронур“ в състав Ида Ингемарсдотер, Ема Викен, Ана Хааг и страхотната Кала на последен пост развенчаха спряганите за фаворити утвърдени нации. Последните 300 метра на женската щафета представляваше великолепен спринт между Кала, тогавашната лидерка Криста Лахтеенмаки (Финландия) и германката Денизе Херман.

От трета позиция Кала направи отлична атака на последния завой и с няколко мощни загребвания си осигури преднина от 2-3 метра, Херман за момент излезе на второ място, но в последните 10-на метра Лахтеемаки все пак се добра до изключително ценен сребърен медал за Финландия.

Шарлоте Кала стана първият спортист на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014 с 3 медала – освен златото днес, тя има сребро от скиатлона и от бягането на 10 км класически стил.

Само 0.5 секунди разделиха шампионките от вторите в класирането, докато Херман – на 0.9 от титлата – трябваше да се задоволи с бронзов медал, въпреки че преди спринта бе с най-добри шансове да се пребори за златото.

Така Швеция най-накрая дочака своята първа олимпийска титла в Сочи 2014, след като досега бе събрала цели 5 сребърни и 2 бронзови отличия. За Финландия това е втори медал след среброто на Ени Рукаярви в сноуборда. Германия – лидерът в класирането по медали, вече има 7 златни, 3 сребърни и 2 бронзови отличия.

Суперфаворитът Норвегия – могъщата нация с цели 13 медала до момента в Сочи 2014 – и действащ олимпийски шампион в женската щафета, претърпя истинско сътресение и завърши на 5-та позиция в крайното класиране.

Живата легенда на този спорт в скандинавската страна Марит Бьорген – шампионка от Сочи в скиатлона – не успя дори да удържи 4-тото си място и беше задмината от Коралин Юг (Франция), която изведе френската щафета до впечатляващата за страната 4-та позиция.

Домакините от Русия финишираха 6-ти, а шампионката от Сочи в дисциплината 10 км класически стил Юстина Ковалчик все пак помогна на Полша да финишира на 7-ма позиция. 8-ми останаха италианките, които спечелиха последната олимпийска точка в класирането.