Ф1 легенди: Съперничеството между Сена и Прост (III част)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

В рубриката „Ф1 легенди“ Ви представяме някои от най-великите моменти от историята на Формула 1 и някои от най-емблематичните пилоти.

След като във II част Ви разказахме за най-драматичните моменти на Сена и Прост като съотборници, следва развръзката на великото им съперничество.

Бесен от отношението на тима към него, Ален Прост решава да не поднови договори си с МакЛарън, а да отиде при конкурентите от Ферари.

Така година по-късно, през 1990-а, историята от „Сузука“ се повтаря, но с обратен знак. Ален Прост с Ферари е този, който се нуждае от задължителна победа, докато първият в класирането Сена е настроен за отмъщение заради миналогодишното състезание.

При началото на надпреварата, Професора навлиза преди МакЛаръна на първи завой, но Сена не намаля скоростта и го удря отзад, при което двата болида отпадат от състезанието.

Пред медиите Айртон обяснява, че Ален е „затворил вратата“ за него и той е нямало откъде да мине, но самият французин разказва, че след надпреварата пилотът на „сребърните стрели“ му казал, че нарочно го е ударил, за да си отмъсти за решението на Балестър от миналата година.

Постъпката на бразилеца била продиктувана и от факта, че въпреки пол позишъна си, той бил сложен от „мръсната“ част на пистата, за което той протестирал преди началото, но апелите му не били уважени.

През 1991 г. Ален Прост е изгонен от Ферари след скандал с шефовете на тима, докато Айртон Сена необезпокояван печели 3-ата си световна титла с МакЛарън.

В последното състезание бразилецът подарява победата на своя съотборник Герхард Бергер в знак на признателност за помощта през сезона.

През 1992 г. С доминацията на „сребърните стрели“ е свършено и на трона се възкачва отборът на Уилямс-Рено.

Именно там през 1993 г. се състезава и Ален Прост, който се завръща в надреварите след двугодишна пауза, но без проблеми печели титлата, ставайки световен шампион за 4-и път.

В последното състезание – Гран При на Австралия, Сена печели и качвайки се на подиума, прегръща своя дългогодишен съперник, който финишира втори в последната си надпревара като пилот от Формула 1.

В крайното класиране Професора печели с 99 точки, а Айртон остава втори със 73. Така двамата слагат край на едно титанично съперничество по приятелски начин.

Именно Айртон Сена пък ще наследи овакантеното место на Прост в Уилямс.След отказването си от спорта, Прост разказва, че двамата със Сена станали по-близки и често се чували по телефона.

Самият бразилец споделя на приятеля си, че му липсва борбата им на пистата.„Айртон определено е най-добрият пилот срещу когото съм се състезавал и мисля, че е най-добрият за всички времена.

Въпреки всички трудни моменти през които преминахме, съм щастлив, че двамата винаги сме се уважавали като пилоти.

Понякога съжалявам, че съперничеството ни се разви по такъв зловещ на моменти начин. По това време да бъдеш фен на Айртон Сена означаваше да мразиш Ален Прост,“ спомня си Професора.

-Здравей, Сена! Как я караш? Моля те спечели това състезание възможно най-бързо.

-Здравей, приятелю, липсваш ми...

Това са последните думи, които си казват двамата пилоти в този живот. Диалогът е по радиото преди Гран При на Сан Марино, когато Ален е в бокса на Уилямс, а Айртон в болида.

На 1-ви май 1994 г. Айртон Сена катастрофира зверски на завоя "Тамбурело" на пистата Имола и почива, но напускайки този свят той оставя милиони фенове, които никога няма да го забравят.

4057207

Както и никой фен на Формула 1 няма да забрави титаничното съперничество между Ален Прост и Айртон Сена.