Ф1 легенди: Младият Алези срещу митичния Сена в САЩ

снимка: Wikipedia

Има хора и моменти от Формула 1, за които се говори с години и които оставят вечна следа в историята на най-технологичния спорт на планетата.

Пилоти, които се превръщат в безсмъртни герои и изпреварвания, които стават легенди. Помните ли великите Менсъл, Сена, Прост, Лауда, Хил, Вилньов, Хакинен, Шумахер?

По-младото поколение едва ли има представа за какви надпревари е ставало въпрос в миналото, когато двигателите са били по 1000 „коня“, а скоростните кутии ръчни, сменящи се с лост до волана, когато е нямало тракшън контрол и системи за сигурност.

В рубриката „Ф1 легенди“ Ви представяме някои от най-великите моменти от историята на Формула 1 и някои от най-емблематичните пилоти.

Сезонът през 1990-а година започва с Гран При на САЩ на градската писта в Аризона. След неочакван дъжд в събота, квалификацията е провалена, а резултатите за стартовата решетка са решени от тренировката в петък.

Така първи стартира Герхард Бергер с МакЛарън – Хонда, а останалите фаворити започват назад в колоната.

В състезанието младокът Жан Алези стартира прекрасно, оставяйки назад Бергер, който се удря в стена в 9-тата обиколка, което го принуждава да мине през бокса.

В последствие пилотът на МакЛарън е принуден да се откаже, поради проблеми със съединителя.

Алези със своя болид Тирел-Форд е 8 секунди пред другия МакЛарън - този на Сена, но бразилецът започва да го настига.

В 34-тата обиколка световният шампион от 88-ма опитва атака, но французинът удържа водачеството.

След епична битка обаче, обиколка след това той предава лидерството на Айртон, който печели надпреварата.

Втори завършва младия Алези, което е неговият първи подиум в кариерата.