Един леден рицар за 6-ти път на Олимпиада

галерия:

снимка: БТА/AP

Теему Селане – финландският леден рицар – ще запише 6-то участие на Олимпиада по време на Зимните игри в Сочи 2014.

Селане е един от най-емблематичните хокеисти в историята на играта и не е чудно, че дори на 43-годишна възраст попадна в националния отбор на Финландия за най-престижната отборна надпревара – Олимпийските игри.

6-тото му участие е изключително постижение, предвид факта, че друга легенда на хокея – Яромир Ягър – ще маркира 5-ата си поява на Олимпиада в Сочи 2014 с отбора на Чехия. Селане можеше да има 7 олимпийски похода зад гърба си след края на Игрите през февруари, ако преди 20 години звездите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) биваха пускани да представят страните си на най-големия спортен форум.

Така Селане пропусна Зимните игри в Лилехамер през 1994-та, като едва в Нагано през 1998-ма НХЛ взима решението да разреши на най-добрите играчи да участват на Олимпиада. Освен че е истинска звезда и модел за подражание в родината си, Селане е рекордьор по точки (голове плюс асистенции) изобщо в историята на олимпийския турнир по хокей.

4056086

На предишното си участие във Ванкувър през 2010-та година Селане реализира рекордната 37-ма точка, когато асистира на Кимо Тонинен в победата с 5:0 над Германия. Дотогава финландският гладиатор е делял първото място с представителите на СССР Валери Харламов и Властимил Бубник, както и с канадеца Хари Уотсън, които вече не се състезават.

Селане е извел Финландия до медалите на три Зимните Олимпийски игри – бронзови през 1998-ма и 2010-та, както и до сребърен през 2006-та.

Теему Селане е сред основните играчи на лидера до момента през сезона в НХЛ Анахайм Дъкс, като засега в 35 мача има 4 гола и 9 асистенции. 16 хокеисти, с него включително, подвизаващи се в НХЛ, са включени в списъка с олимпийския отбор на Финландия, която по традиция ще е сред фаворитите в Сочи 2014.

4056085

Знаменитият вратар на Сан Хосе Шаркс Анти Ниеми ще е в конкуренция за титулярно място с най-добрия в момента страж от страната – Туука Раск, който пази за носителя на Купа Стенли за 2011-та година Бостън Бруинс, а също така и с Кари Лехтонен от Далас Старс.

От полевите играчи най-големи надежди се възлагат на Селане и нападателя на Питсбърг Пингуинс Юси Йокинен, без да се омаловажава значението за състава на останалите хокеисти.