Два световни рекорда в невероятен уикенд за ски полетите (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Страхотни постижения и цели две поправки на световния рекорд видяха зрителите на голямата шанца в норвежкия зимен център Викерзунд в двете състезания по ски полети, валидни за Световната купа по ски скокове.

В събота словенецът Петер Превц постигна победа в първата надпревара с невероятните 250 метра – нов световен рекорд с цели 3.5 метра повече от предишното върхово постижение на Йохан Ремен Евенсен отпреди четири години.

Превц поне за един ден изживяваше славата на първия не-скандинавец, държащ световния рекорд, от 15 години насам, когато австриецът Андреас Голдбергер записа най-добър резултат в историята.

Превц постигна победата в събота със скокове 250 и 237.5 метра, донесли му общо 438.8 точки, но на следващия ден неговия рекорд бе поправен.

Въпреки че не стигна до крайната победа, норвежецът Андерс Фанемел очарова домакинската публика с приземяване на впечатляващите 251.5 метра в първия си опит, с което записа името си начело на вечната класация по този показател.

Вторият скок на Фанемел обаче бе само 202 метра и той изпусна победата за сметка на Зеверин Фройнд, който спечели състезанието с резултати 237.5 и 245 (германски рекорд), за да триумфира.

Рекордьорът от събота Превц пък се провали тотално във втория си опит и записа едва 110 метра, за да финишира 16-ти в крайното класиране. Въпреки това състезателите подгряха публиката по най-добрия начин за предстоящото Световно първенство следващия уикенд, което ще се проведе на нормалната шанца във Фалун.