Дрескод в Крусибъл спира феновете с фланелки на клубове

галерия:

Световното първенство по снукър стартира в събота и вече предложи на феновете на играта емоции, каквито не са и подозирали. Марк Селби бе детрониран от ветерана Джо Пери с разгромното 4:10 партии още в пърия кръг, а звездата Рони О Съливан сътвори голям обрат срещу Стивън Магуайър и от 3:6 би с 10:7. Младокът Лю Хаотиан пък смачка Марко Ху и дебютира мечтано в Шефилд.

Crowd-Crucible-1-1024x576.jpg

Около сукното също е интересно. Прави впечатление, че публиката в театъра "Крусибъл", където традиционно се провежда планетарният шампионат, е спретната и елегантна. Нещо, което в последните години не се виждаше. В миналите години преобладаваха фенове на снукъра, които гледаха срещите, облечени във фланелки на любимите си футболни клубове. Така пъстра палитра от цветове се набиваше на очи, а понякога разсейваше и самите играчи. 

Босът на снукъра Бари Хърн обаче въведе дрескод за "Крусибъл" и вече е невъзможно човек да влезе с екип на отбор. Нещо повече - задължително е да си елегантен, за да получиш достъп до трибуните. Иначе билетът ти гори.

Идеята на Хърн е снукърът да се завърне към своите корени. В миналото играчите със щеките и публиката са били идеално спретнати и костюмирани. Второто остава в сила за състезателите и до днес, но не и за зрителите. 

Е, ще видим дали дерскодът ще се запази и за следващите издания на най-престижния и скъпоплатен турнир в света на снукъра. Сигурното е, че аристократичната игра на зеленото сукно ще предизвиква все повече интерес, а с това доста неща около нея ще търпят промени.

Стефан МАРКОВ