Доминик Парис с първа победа в супергигантския слалом

снимка: БТА/AP

Италианецът Доминик Парис постигна първа победа в кариерата си в дисциплината супергигантски слалом. Той спечели старта от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в австрийския зимен център Кицбюел.

Преди две години на същото трасе той триумфира в спускането. На легендарната писта "Щрайф" Парис финишира за 1:09.99 минута и записа общо четвърта победа в кариерата си.

Втори на 6 стотни от секундата остана олимпийският шампион в спускането от Сочи'2014 Матиас Майер от Австрия. Друг австриец Гьорг Щрайтбергер завърши трети на 34 стотни.

Олимпийският шампион в дисциплината Киетил Янсруд (Норвегия) се нареди седми на 78 стотни след победителя.

Лидерът в генералното класиране за Световната купа този сезон и носител на големия кристален глобус Марсел Хиршер от Австрия е едва 44-и с пасив от 2.78 секунди.

Световният шампион в супергигантския слалом Тед Лигети (САЩ) пропусна врата и не завърши.

Супергигантският слалом в Кицбюел е отделен старт за Световната купа, но също важи и за комбинацията, която ще завърши по-късно днес със слалом.

Лидер в класирането за малката световна купа в дисциплината е Киетил Янсруд (Норвегия) с 316 точки. На втора позиция с 285 точки е Доминик Парис (Италия), а трети е Ханес Райхелт (Австрия) с 207 точки.

В генералното класиране за Световната купа начело е Марсел Хиршер (Австрия) с 836 точки. Втори е Янсруд със 705 точки, а третото място разделят германците Фриц Допфер и Феликс Нойройтер с по 542 точки.

Швейцарецът Марк Гизин падна тежко и беше откаран в болница.