Доминик Парис с инфарктна победа в спускането

галерия:

снимка: БТА/AP

Италианецът Доминик Парис постигна драматична победа в първото мъжко спускане от Световната купа по ски алпийски дисциплини в канадския зимен център Лейк Луис. Парис се представи най-добре при променящите се атмосферни условия на пистата и пресече финала след 1:49.90 минути, като изпревари конкуренцията с минимален аванс.

Болезнено близо до победителя финишира австриеца Клаус Крьол – само с 0.03 секунди изоставане, докато французинът Адриан Тео се класира трети също на изключително малка дистанция – 0.11 секунди.

Това е трета победа в кариерата на Парис за Световната купа, като предишните му две също са в спускането – в Кицбюел по-рано тази година, но в рамките на миналия сезон, както и през 2012-та пред родна публика в Бормио.

Благодарение на Парис Италия стана първата алпийска нация в историята на Световната купа, чиито 6 последни подиума са все победи. Също така с успеха в Лейк Луис италианците вече имат 30 победи в спускането и се изравняват по този показател с Франция на 3-то място във вечната класация. Лидер е Австрия със 168 победи, следвана от Швейцария със 115.

4048821

Един от фаворитите в Световната купа през този сезон – Аксел Лунд Свиндал от Норвегия – завърши на 4-та позиция в Лейк Луис. Организаторите обмисляха да отменят спускането заради неблагоприятните климатични условия, но при последната инспекция на пистата стана ясно, че времето се е подобрило и в крайна сметка състезателите получиха зелена светлина.

„Много съм щастлив от победата, но изобщо не ми беше лесно“, сподели развълнуваният Парис след финала. „Средният сектор от пистата беше много неудобен и изпълнен с издатини.

4048822

Радвам се, че започнах сезона по този отличен начин и се надявам да продължавам в същия дух. Ще видим какво ще се случи на Олимпийските игри“, добави италианецът.

Във временното класиране за Световната купа лидер остава Марсел Хиршер от Австрия с актив от 160 точки, следван от американеца Тед Лигети със 124. След триумфа си в Лейк Луис Парис се изравни със Свиндал, като и двамата имат по 100 пункта.

Класиране, спускане, мъже, в Лейк Луис:

1. Доминик Парис (Италия) 1:49.90 минути

2. Клаус Крьол (Австрия) 1:49.93

3. Адриан Тео (Франция) 1:50.01

4. Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) 1:50.13

5. Йоан Клари (Франция) 1:50.64

6. Гьорг Щрайтбергер (Австрия) 1:50.93