Диващина! Жесток побой на детски мач в Девня

Изключително грозни сцени са се разиграли на мача между отборите на Девня и Атлетик (Шумен) от детската Зонална група по футбол във Варна при родените през 2003 година, разказа пред БТА председателят на шуменския клуб Стойко Стойков. По думите му на домакинските мачове на Девня подобни изпълнения се случват често.

По принцип тимът на Девня играе винаги с по-големи деца от допустимата възраст, което ги прави нередовни. Миналата година те счупили всички рекорди, след като при набор 2003 пуснали момче, което е родено през 1999 година и дори играе и за мъжкия тим. През този сезон също имало няколко момчета, които са с 1-2 години по-големи от възрастта.

Мачът се играл на 7 октомври (събота) и започнал с непрестанни обиди, ругатни, псувни и закани на сексуална основа от страна на публиката на домакините и най-вече на двама от тях. В 30-ата минута при фаул близо до тъчлинията едно от момчетата от Девня, видимо по-голямо и с физика на спортист от силовите спортове, удря юмрук на момче от Атлетик (Шумен). Веднага след това други играчи от тима на домакините нападат шуменските момчета, публиката също влиза на терена.

Треньорът на Атлетик (Шумен) Захари Димитров и президентът Стойко Стойков също влизат на терена, но за да изтеглят децата и да ги отведат към съблекалнята. Веднага след това те звънят по телефона и на секретаря на Зоналния съвет на БФС във Варна, бившият съдия Пламен Хаджийски. След това от Атлетик (Шумен) внесли и жалба до Зоналния съвет и се надяват на реакция, защото те са поредният потърпевш отбор от мачовете в Девня.

"Господа, този път жалбата ни няма да е за нередовни състезатели, въпреки че за кой ли път отборът на Девня не спазва правилата и пусна в игра четирима състезатели от 2002 г. при разрешени трима, но си позволи дори да пусне и един роден 2001 г., което показва, че този отбор няма място във футбола. Всички отбори от региона знаят, че ФК Девня играе постоянно с нередовни състезатели. Изброявам въпросните футболисти и спирам с тази тема - Гоги Георгиев 2002 г. Илкер 2002 г. Евгени Ангелов 2002 г. Анатоли Ганев 2002 г. и Стилиян Русев 2001 г. всички започнали във въпросния мач. Изпращам снимка от мача на Пламен Хаджийски. Ще ви запозная накратко с трагедията, която се разигра по време на цялото първо и единствено за мача полувреме. Още след първия сигнал 20 фена и за жалост родители, обсипваха нашите деца с обиди, ругатни и закани. Приканваха за груби прояви момчетата от Девня. Въпросните господа от зрителите, всеки ходил на мач в Девня ги знае, двама братя, които се занимават и с мъжкия отбор. На терена обаче всичко беше спокойно с красива игра и от двата отбора, преди да се стигне до 30-ата на мача при резултат 2:0 за домакините. 

Един безобиден фаул край тъчлинията, при който две момчета се сбутаха за топката. Настъпи истинска драма, придружена с жесток побой над наши двама играчи. Имаше удари, ритници, свалени на замята наши играчи. Побоя започна Анатоли Дамянов. Капитанът на Девня Евгени Ангелов, с 3 номер, пробяга цялото игрище и започна с удари номер 17 Стилиян Русев. На терена нахлуха и въпросните футболни идиоти от публиката. Издърпахме колкото можахме нашият отбор настрани и им казахме да се прибират в съблеканята като в същото време заканите продължиха към треньорите с чупене на зъби и ръце.

Захари Димитров моментално информира по телефона Пламен Хаджийски за случващото се. Незнам какъв доклад е написал дежурният делегат, но се съмнявам, че би искал да присъства на подобни сцени, и то на детски мач. Съдиите ни върнаха картотеките и споделиха, че за жалост така става винаги на този стадион. Искам да поздравя треньора на Девня, който се намеси бързо в мелето, издърпа побойниците и дори сам шамароса отговорния за това Анатоли Ганев. Единственият въпрос в момента е трябва ли да има футбол в Девня след като и на детски мач има жестокост и насилие?", се казва в жалбата на Атлетик (Шумен).

"И колко мача трябва да изиграе Девня с фалшиви картотеки, за да се извади от групата? Надяваме се на адекватни и незабавни мерки от Зоналния съвет на БФС, гр. Варна. В противен случай участието ни в първенството става безсмислено, след като за втора поредна година именно с ФК Девня се случват тези истории. Отборите на Хитрино, Велики Преслав и Суворово също са ощетявани, но само констатират", допълни писмото си до БТА Стойко Стойков.