Ди Монтедземоло очаква много от тандема Райконен - Алонсо

снимка: Guliver/Getty Images

Шефът на Ферари Лука ди Монтедземоло вярва, че партньорството между Кими Райконен и Фернандо Алонсо ще бъде успешно, а причината за това е симпатията, която финландецът винаги е изпитвал към „черните кончета“.

Sporta.bgприпомня, че Райконен се завръща в тима, с който през 2007 година стана световен шампион във Формула 1 и ще си партнира именно с Фернандо Алонсо. Така Ферари ще събере двама от най-добрите пилоти, а това ще наруши традицията единия от двамата състезатели в екипа да бъде фаворизиран.

Който и да има честа и отговорността да кара за Ферари трябва да поставя на първо място тима, а не себе си. Никой от двамата пилоти не трябва да засяга другия. Алонсо е може би най-добрия пилот, който съм виждал, макар че е трудно да се правят сравнения с миналото.

Върнахме Райконен в тима главно заради неговия опит, заради това, което направи през последните две години и защото много хора в отбора, а и извън него го харесват. Бях много доволен от ентусиазмът, с който бе приветствана новината за неговото завръщане. Сигурен съм, че двамата с Алонсо ще си помагат“, сподели Ди Монтедземоло пред RAI Uno.

Президентът на Ферари коментира изказването на Бърни Екълстоун, който сравни новия стар шампион Себастиан Фетел с Аертон Сена, както и евентуален бъдещ трансфер на германеца в италиянския отбор.

"Фетел по-добър от Сена? Екълстоун казва това, което иска. Няма съмнение, че Фетел е велик пилот. Той е сериозен млад мъж, който вече постигна много и заслужава уважение. Поздравявам и него, и Ред Бул. Не бих казал дали някога той може да кара за Ферари. Кой може да знае какво ще стане в бъдещето? Но на този етап пилотите не са ни проблем“, подчерта Ди Монтедземоло.

Той отдели малко внимание и на думите на Екълстоун, че шефът на Ред Бул Крисчън Хорнър може да го наследи, както и на преизбирането на Жан Тод начело на ФИА.

"Тод бе преизбран и ние очакваме сериозни промени, защото твърде много години всичко във федерацията остава едно и също, а промяна е необходима. Винаги съм казвал, че силните хора с авторитет са приоритет на Ферари. Колкото до възможността Хорнър да наследи Екълстоун – с течение на годините той обича да се шегува все повече и аз съм доволен, че това продължава да е така“, заключи шегър на Ферари.