Цели 9 българи прескочиха групите на Европейското по снукър

снимка: SPORTA.BG

По-успешно от очакваното за българските майстори на щеката премина груповата фаза на Европейското първенство по снукър в софийския хотел „Рамада“. От родните състезатели цели деветима успяха да се класират за елиминационната фаза – две жени и седем мъже, като само при мастърите (ветераните) нямаме участник, който да е преодолял групите.

Жана Митова и Николета Николова, които донесоха бронзов медал на двойки за България на отборното Европейско по снукър в Румъния, ще представят страната ни на осминафиналите при жените в София.

18-годишната Жана ще се изправи срещу 30-годишната представителка на Белгия Уенди Жан, а 17-годишната Николета Николова играе с 34-годишната германка Диана Статечни. Николета спечели 3 от 5-те си мача в групите, докато на Жана и една победа стигна, за да се класира за елиминациите.

Републиканската шампионка Моника Методиева също с 1 успех от 5 срещи обаче не успя да намери място на осминафиналите.

При мъжете на 1/32-финалите се класираха седем родни състезатели – Братислав Кръстев, Георги Величков, Ивайло Пеков, Никола Кемилев, Салим Оти, Спасиан Спасов и Цветан Павлов.

Само Ивайло Пеков обаче победи съперника си в първия елиминационен кръг, за да се превърне в единствения ни представител на 1/16-финалите. 20-годишният Пеков, автор на историческия първи сенчъри брейк в състезателни условия в българския снукър, победи 26-годишния шотландец Рос Валанс с 4:3 фрейма.

Ивайло е и номер 1 от родните майстори на щеката по реализиране на най-висок брейк – 81 – постигнат още в първия му мач на турнира в София. На 1/16 финалите Пеков ще играе с 36-годишния шотландец Гари Томсън.

Българският треньор Братислав Кръстев не можа да вземе нито един фрейм срещу силния турски състезател Сонер Сари и загуби с 0:4. Първите две партии бяха много оспорвани и приключиха при резултат 56:67 и 47:75 за 25-годишния турчин, който имаше по-подчертано превъзходство в следващите два фрейма и ги спечели с 70:21 и 88:40.

Републиканският шампион и носител на трофея от „Виктория Мастърс“ този сезон Георги Величков отстъпи оспорвано с 2:4 от финландеца Хейки Нива. В шестата партия 19-годишният Жоро имаше шанс да изравни резултата на 3:3, но го загуби с 65:79 точки.

Цветан Павлов бе победен с 1:4 от ирландеца Родни Гогинс, който е един от най-добрите брейк билдъри на Европейското в София и има на сметката си сенчъри от 100 точки.

Никола Кемилев загуби с 2:4 от англичанина Реймонд Фрай, който пък има цели две „стотици“ в София от 109 и 108. Спасиан Спасов нямаше много шансове срещу исландеца Кристян Хелгасон и му отстъпи с 1:4, като скандинавецът реализира три халф-сенчъри брейка.

Салим Оти не можа да вземе нито един фрейм срещу шотландеца Еден Шарав и загуби с 0:4.