Кристина Златева с немислим успех на най-високо ниво

България заблестя на световната карта на билярда, след като днес родната представителка Кристина Златева записа две страхотни победи на провеждащото се Открито първенство на Китай - един от най-силните турнири в световен мащаб.

В дебютния си мач на толкова силен турнир Златева надделя със 7:3 над представителката на Монголия Нарантуя Баярсайкхан, а във втория си двубой от турнира поднесе и една от най-големите изненади.

Тя се изправи срещу Као-Фанг Фу, която е шампионка в турнира през 2011 година, но българката по никакъв начин не се уплаши от конкуренцията, а освен това осъществи страхотен пробив.

Китайката поведе с 4:6 във формат до 7 победи, но до края на двубоя ръката на Златева не трепна и тя не допусна загуба в нито един от геймовете, осъществявайки обрат, познат в билярда като "Sub-Zero" (замразяване на точка преди финала). 

Това е поредно силно представяне за Кристина, която е и Европейска вицешампионка от последния шампионат на Стария континент.

Интересен факт е, че тя започва да тренира едва през 2010 година, когато е на 16 години. По-късно става състезател на билярд клуб "BSD", а президентът на родната федерация по билярд Иван Каменарски дейно помага за развитието на Златева, забелязвайки таланта ѝ през 2011 година.

За съжаление, жребият за утрешната програма на China Open не беше благосклонен към Кристина, която ще се изправи срещу шампионката от миналата година Ша Ша Лиу. Двубоят е от 14:00 часа българско време и е за класиране в директните елиминации.