Бътън ще кара само за МакЛарън през 2016

снимка: БГНЕС/EPA

Бъдещето на Дженсън Бътън е една от най-дискутираните теми, след като той заяви, че е взел крайно решение и дори ще обяви пенсионирането си от Ф1 на Гран при на Япония.

Запитан за плановете си на Сузука, световният шампион от 2009 година замълча и "прехвърли топката" в ръцете на изпълнителния директор на Макларън Джонатан Нийл, който призна, че "се опитват да го убедят да остане", като освен това добави "ако в крайна сметка пилотът ти не иска да е в колата, трябва да уважим желанието му".

След това шефът на Макларън Рон Денис отиде още по-далеч и разкри, че "е казал на Дженсън в четвъртък, че няма никакво намерение да прекратява договора му".

В понеделник Бътън вече беше свързан с Рено, когато стана ясно, че компанията ще купи контролния дял от Лотус и веднага се появиха слухове, че Бътън е първият кандидат в списъка им за пилоти.

Бътън обаче заяви, че ако остане във Формула 1 единственият тим, за който ще се състезава ще е Макларън.

"Няма да е правилно да отида в друг отбор, след като сме изкарали толкова години заедно. Минали сме през толкова тежки моменти заедно. Това много ни свърза. Ако се състезавам във Формула 1 през 2016 година, то ще е само за Макларън.

Вярвам, че този отбор ще постигне много в бъдеще. Има много неща, които мога да върша, след края на кариерата си. Не се чувствам стар - на 35 години съм и мисля, че върша добра работа до момента.

И когато напусна спорта, има толкова много неща, с които ми се иска да се занимавам, може дори в друг вариант на моторните спортове. Все пак обаче не всичко е състезание, има и други неща, които ми се иска да постигна като спортист. Най-важното нещо за мен лично е да бъда щастлив - независимо дали се състезавам или не.

Отборът обаче също трябва да е щастлив", каза Бътън. /БГНЕС