България срещу Русия на Световното

снимка: cev.lu

Българският национален отбор по волейбол ще има тежката задача да се изправи срещу олимпийския и европейски шампион Русия в груповата фаза на предстоящото Световно първенство в Полша от 3-ти до 21-ви септември тази година.

Sporta.bgприпомня, че родните „лъвове“ си свършиха работата в квалификациите на чешка земя, финиширайки първи в групата си заедно с Кипър, Холандия и домакините Чехия. Трикольорите надвиха Кипър с 3:0 (резултатът в третия гейм бе 25:5), Холандия с 3:0 и след като взеха първия гейм на мача с Чехия, си осигуриха първото място. В крайна сметка нашите волейболисти отстъпиха с 2:3 на домакините, но крайният резултат беше без значение.

Така България стана един от петте отбора победители в квалификационните групи. Другите четири са Сърбия, Германия, Белгия и Финландия, като Франция също спечели билет за Световното в Полша в качеството си на най-добрият втори отбор в своята група.

Европейският шампион Русия, сребърният медалист от турнира Италия и, естествено, домакините Полша ще бъдат останалите представители на Стария континент в Шампионата на планетата.

От Азия и Океания ще наблюдаваме четири отбора – Австралия, Иран, Китай и Южна Корея, които спечелиха своите квалификационни групи.

От Южна Америка има три представителя – шампионът на континента Бразилия (действащ световен шампион), сребърният медалист Аржентина, и Венецуела, която спечели единствения квалификационен турнир.

Все още не са известни представителите на континентите Африка (3 отбора) и обединението на Северна, Централна Америка и Карибите (5 отбора). Общо 24 отбора ще участват на Световното първенство в Полша през септември.

24-те отбора ще бъдат разделени в 4 групи по 6.

България ще се подвизава в Група С, където поставен е отборът на Русия. В Група А са поставени домакините от Полша, на които компания ще прави Сърбия. В Група В засега е сигурно участието само на поставения Бразилия и Германия, а в Група D поставеният Италия знае един свой съперник – Иран.