България ще участва с десет състезатели на Световното по биатлон

снимка: Булфото

България ще участва с десет състезатели на световното първенство по биатлон, което ще се проведе от 5-и до 15-и март в Контиолахти (Финландия).

В мъжкия отбор са Красимир Анев, Владимир Илиев, Антон Синапов, Иван Златев и Димитър Герджиков, а в женския - Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Дафинка Коева и Даниела Кадева.

Старши треньорът на мъжкия национален отбор Николай Захаров заяви, че Димитър Парталов е с контузия и затова не е включен в състава.

"Световното първенство е най-важният и отговорен старт. Очаквам достойно класиране", каза още Захаров.

До шампионата на планетата състезателите от мъжкия тим са на лагер в Австрия, а жените на Боровец. Захаров получи днес наградата за треньор номер 1 на месец януари в анкетата на спортните редакции, след като получи 14 гласа. Той взима наградата за пръв път.

"Малко съм изненадан. Благодаря на всички. Получавал съм много награди в други държави, но не и тук", каза още старши треньорът на мъжкия национален отбор по биатлон.

През януари Красимир Анев спечели сребърен медал в преследването на 12.5 километра на Европейското първенство в Естония, а Владимир Илиев завоюва бронз в индивидуалния старт на 20 км.

На световното първенство България ще участва на всички стартове. Втори в анкетата с 5 гласа остана Иван Беломъжев, личен треньор на Станимир Беломъжев. Надежда Алексиева, секретар на БФБиатлон, също благодари на медиите.

"Тази награда е оценка на постигнатите резултати. Състезателите показаха, че на България там и е мястото, има перспективи и се надявам да продължим да бъдем в световния елит на биатлона. Радостна съм, че Захаров получава тази награда, защото беше и мой личен треньор", каза Алексиева.

"Резултатите са плод на работата на един цял екип, както и на държавата, за чиято помощ благодарим. За световното първенство сме подготвени, ще бъде много тежко - северна държава, тежка писта, но ние имаме поставени цели и задачи", добави тя.

"Бюджетът на федерацията е ясен. Договорът с министерството е подписан. Засега имаме достатъчно средства да приключим сезона. Държавата ни помага. Бюджетът ни е по-малък отколкото миналата година, но това е разбираемо. Миналата година не ни беше много успешна. На този етап няма от какво да се притесняваме", каза Алексиева.

След световното първенство България ще участва и в последния старт за Световната купа в Ханти-Мансийск (Русия) от 19-и до 22-и март.