България с победа и загуба на шахматната Олимпиада

Мъжкият отбор на България допусна неприятна загуба с 1:3 от Грузия в четвъртия кръг на шахматна Олимпиада в азербайджанската столица Баку.

Българите, които до този момент имаха две победи и едно равенство, отстъпиха, след като на първа и втора дъска Веселин Топалов с черните и Момчил Николов с белите претърпяха поражения от Баадур Йобава и Михеил Мчедлишвили. На трета и четвърта дъска Валентин Йотов и Красимир Русев завършиха реми съответно срещу Леван Панцулая и Торнике Саникидзе.

За разлика от мъжете, жените имаха поводи за радост, след като разгромиха с 4:0 отбора на Коста Рика. Българките в състав Антоанета Стефанова, Ива Виденова, Адриана Николова и Елица Раева се справиха безпроблемно с латиноамериканските си съпернички и по този начин се реваншираха за неочакваната загуба от Казахстан в предишния ден.

В класирането мъжкият отбор на България е на 53-то място с 5 точки, докато жените са 41-ви със същия актив. При мъжете водач е отборът на Китай с 8 точки, следван от първия състав на Азербайджан и Холандия, които имат същите показатели. При дамите на първо място е тимът на Украйна, пред Сърбия и Русия, като и трите отбора имат по 8 точки.

В утрешния пети кръг мъжете играят срещу Колумбия, докато жените срещат Аржентина.