България приема олимпийска квалификация по бокс

снимка: БФ Бокс

Българската федерация по бокс получи ново признание. Страната спечели домакинството на олимпийска квалификация за профи боксьори за игрите в Рио де Жанейро 2014, съобщи президентът на БФБокс Красимир Инински.

Това стана по време на конгреса на Международната боксова асоциация (АИБА), който се провежда на остров Чеджу, Република Корея. Съвместният турнир за участници в APB и WSB сериите ще се проведе в началото на 2016 г. най-вероятно в София, уточни Инински.

На него ще бъдат раздадени последните от общо 26-те квоти за профи боксьори за Рио.

"Това домакинство е поредното признание от страна на АИБА за добрата работа, която БФБ върши в последните години и доказателство за нашата последователност в развитието на бокса. Показахме, че мислим в перспектива и бързо прилагаме новостите, които АИБА въвежда в професионалния бокс", коментира Инински.

През 2014 година България беше домакин на световното първенство за младежи и олимпийска квалификация за девойки за младежките игри в Китай, както и на най-голямото за Европа състезание - първенството на ЕС за мъже.

На 21 ноември София ще приеме втория турнир от APB сериите в категория до 81 кг, а догодина ще организира и европейския шампионат за мъже. Президентът на БФБ Красимир Инински пък е сред кандидатите за член на Изпълнителното бюро на АИБА, гласуването за което ще бъде във втория ден на конгреса утре.

Той влиза в битка за 5 места със 17 представители на европейските федерации и още толкова от останалия свят.