България на 8-мо място в новата смесена щафета

снимка: Булфото

Българските биатлонисти Емилия Йорданова и Красимир Анев завършиха на 8-о място в смесената щафета, старт от Световната купа по биатлон. В новата дисциплина, в която по един състезател от двата пола, бягат по два пъти нашите завършиха с време 38:16.0 минути или на 2:32.7 минути от победителя Русия.

Нашите направиха две допълнителни обиколки- по веднъж Анев и веднъж Йорданова, а също така използваха и 13 допълнителни патрона. Яна Романова и Алексей Волков донесоха победата на Русия с време 35 минути, 43.3 секунди и използваха пет допълнителни патрона. На 2-о място останаха норвежците, за които участваха Марте Олсбу и Хенрик Л'Абе-Лун.

Скандинавците изостанаха на 21,5 секунди от победителите и се наложи да заредят 3 пъти допълнително. Трети останаха украинците в състав Юлия Джима и Артьом Тишченко, завършили на 24.6 секунди и с използването на 8 патрона. Това беше първото официално състезание под егидата на IBU в този му формат. Иначе на Коледа на стадиона на Шалке'04 в Гелзенкирхен се провежда такова състезание в няколко поредни сезона.

Във всеки отбор участват по двама биатлонисти- един мъж и една жена, които бягат по два поста с два огневи рубежа. Всеки етап от състезанието се състои от два кръга с изключение на третия, когато мъжете само се състезават в дистанция 1,5 километра.

Със стартов номер 16 Емилия Йорданова беше 4-а след първата стрелба, но след втората изостана чак до 11-о място. Едва след втората стрелба на Красимир Анев българската щафета успя да заеме 8-ото място от 20 участващи нации, посочва БТА.