България изпраща петима бойци на Европейското по Муай Тай (снимки и видео)

галерия:

снимка: SPORTA.BG

България ще изпрати петима бойци на предстоящото Европейско първенство по Муай Тай в Анталия, Турция.

 

Шампионатът на Стария континент ще се проведе от 17 до 23 април под егидата на Европейската Муай Тай Федерация (EMF) и Международната федерация по Муай Тай за аматьори (IFMA).

 

Състезателите, които ще представят България са: Антон Петров (63.5 кг.), Веселин Веселинов (67), Кристиян Иванов (75), Александър Тосков (75) и Георги Стефанов (81). (Виж Галерия)

 

Петимата муай тай бойци са състезатели на клуб VipRing, който се смята за най-добрия клуб в този спорт у нас. Боен клуб VipRing е създаден през 2004 година като се заминава само с тренировки по Муай Тай.

 

Треньорът и мениджър на клуба Кирил Пенджуров даде повече обяснения за тренировките на бойците преди шампионата, както и за дейностите на клуб VipRing.

 

"Започваме лагера около 45 дни преди състезанието, за да върви пълноценно подготовката. Имаме си доктор, с който работим по възстановяването преди мачовете и по време на интензивните тренировки. Имаме и консултации с най-добрите лекари, черпим информация от всеки, за да дадем на момчетата максимума. Тренировките са много тежки и ако не се възстановяваме правилно изобщо няма смисъл да се ходи на състезание," заяви Кирил Пенджуров за Sporta.bg.

 

Г-н Пенджуров обясни за любителите на бойни спортове, защо в България много хора смесват кик бокс и Муай Тай, което не е правилно.

 

"Нашият клуб е член на Българска национална Муай Тай федерация. Тя се занимава с Муай тай още от 1991 година, и е член на международната федерация по Муай Тай (IFMA) и нейното подразделение за Европа (EMF). IFMA е единствената организация, която може да произвежда състезания с ранг Световен шампионат.

 

През 2006 година двете международни федерации за Муай Тай и Кик Бокс съответно IFMA и WAKO подписаха меморандум, с който те нямат право да развиват другите спортове. Само в България остана така. До 2006 не беше ясно, но тогава подписаха меморандум, в който всичко се изясни.

 

"Нашият национален отбор винаги е участвал в първенствата на IFMА, но за съжаление винаги сме били на собствени разноски. В националния тим не само бойци от VipRing. Миналата година в Ташкент имаше състезатели от Варна, Бургас и Ямбол," добави Кирил Пенджуров.

 

"Създадохме VipRing през 2004 година, защото аз исках да тренираме само Муай Тай. Преди това бях в друг клуб, но както повечето клубове в България се тренираше различни видове кикбокс, ММА и Муай Тай. А това е малко несериозно, защото Муай Тай е отделен спорт и то много труден и изобщо не стига времето ако се занимаваш и с други спортове."

 

"Първоначално създадохме клуба само за нас, за да си тренирам. Още същата година обаче, отидохме на националния шампионат тогава и станахме отборен шампион. Това са времена, когато още спорта се наричаше Тай Бокс и нямаше лакти," каза още Кирил Пенджуров.