60 състезатели в първия кръг на Националната лига по муайтай

галерия:

60 състезатели от 15 клуба от цяла България се включиха в първия кръг на новосъздадената Национална лига по муайтай на страната.

Състезанието се проведе на 16 март (неделя), при сцената на водния атриум, на партера на най-големия български мол - Paradise Center и беше гледано безплатно от стотици посетители на шопинг центъра.

Бяха проведени общо 35 двубоя по муайтай, в клас С и клас В. Мачовете бяха изключително атрактивни и се превърнаха в основната атракция за посетителите на Paradise Center в неделния ден.

4073708

Двамата най-добри бойци в България по муай тай Веселин Веселинов и Антон Петров показват тънкостите в този спорт пред събралите се фенове

Организатор на новосъздадената национална лига е Българската Национална Муайтай Федерация, а състезанията се провеждат под егидата на IFMA (International Federation of Muaythai Amateur).

Paradise Center ще бъде домакин и на останалите кръгове от лигата. Основната цел на поредицата от състезания е популяризирането на тайландското бойно изкуство у нас, изграждането на по-добри български състезатели, създаването на национална ранглиста и развитие на най-успешните български бойци в чужбина.

Първият кръг от лигата се явява и квалификация за националния отбор по муайтай на България. В отбора ще бъдат включени общо 10 човека - шест бойци, двама съдии, един треньор и един ръководител.

Те предстои да заминат на едномесечна подготовка в Тайланд, след което ще представят страната ни на световното първенство по муайтай в Малайзия, в което ще участват общо 127 държави.

4073707

Събитието се състоя пред огромен интерес като набирането на състезатели ще продължи

„Големият брой участници на първия кръг от Националната лига показва, че това бойно изкуство бързо набира популярност у нас и има все повече почитатели. Радващо е също и високото качество на двубоите, някои от които наистина бяха много оспорвани и зрелищни. Успешното провеждане на първото състезание показва, че се движим в правилната посока и очаквам още повече участници и зрители на следващите кръгове. Изборът ни на място също беше много подходящ, тъй като Paradise Center предоставя чудесни условия за провеждането на подобни спортни прояви и се надявам, че свободният достъп за посетителите на мола ни е спечелил нови фенове на муайтай у нас“ - посочва Кирил Пенджуров, спортен директор на Българска Национална Муайтай Федерация.