Българите в Сочи днес

снимка: БТА/AP

Веселин Цинзов и Андрей Гридин са последните българи в Сочи, които ще се включат в програмата на Олимпийските игри в руския зимен курорт. 23-ти февруари е и последният ден на Зимната Олимпиада в Сочи, като стартовете са сравнително малко.

Цинзов и Гридин започват редом до най-големите имена в ски бягането в най-престижната дисциплина – масов старт на 50 км свободен стил. В тази дисциплина е и един от най-желаните златни медали, като може би само спускането и слалома в алпийските ски носи също толкова исторически заряд, както масовия старт.

Веселин Цинзов е с номер 37, а Гридин – с 60-ти, като стартът е от 9:00 часа.

Днес заради предстоящата церемония по закриването на Олимпиадата повечето събития са доста рано, в сравнение с предишни дни. От 11:30 часа може да наблюдаваме 3-ия манш в мъжкия бобслей 4-ка, а от 15 е заключителното 4-то спускане, след което се разпределят медалите в този спорт.

Третият и последен комплект медали ще бъде раздаден в кулминацията за днешната програма – последният финал изобщо в програмата на Зимната Олимпиада, а именно битката за златото в хокея.

Канада излиза срещу Швеция за 9-та олимпийска титла и 3-та през новия век, като съперник ще бъде единственият друг отбор, печелил Олимпиада през това хилядолетие. Световният първенец Швеция стана шампион през 2006-та година, а в Солт Лейк Сити 2002-ра и Ванкувър 2010 триумфираха канадците.

От 1952-ра година обаче Канада не е печелила златото в хокея на континент различен от Америка.