Блестящ Караньотов пети в Румъния

снимка: Булфото

Ангел Караньотов постигна един от най-забележителните  успехи за българските моторни спортове от близо 30 години насам, след като само късметът остави младия български пилот извън  подиума на кръга от световния шампионат по супермото в клас S1,  проведен в Арад, Румъния.

Караньотов, с мотоциклет на Хонда, се  пребори със жестоката конкуренция, за да спечели пето място. Ангел Караньотов, 4-кратен европейски шампион, напомни на света за големия Димитър Рангелов, който доминираше в международния  мотокрос в началото на 80-те години.

Българският пилот на Хонда  се представи великолепно в Арад и спечели пети места в двата  манша, което го класира на петата позиция и в генералното  подреждане за Гран при на Румъния.  Караньотов се движеше дълго време на позиция за подиум, но  късни най-добри обиколки в първия манш оставиха Мауно Хермунен и Иван Лазарини пред него.

Българинът завърши първия манш с време 20:05.717 и изостана с 12 секунди от времето на победителя Тома Шарер, който финишира втори във втория манш и с това спечели  Гран при на Румъния.

Българският пилот на Хонда беше на 23  секунди от победителя във втория манш - Хермунен с ТМ, който  остана на четири точки зад съотборника си Шарер в генералното  класиране. Третото място на подиума в края на деня спечели  Лазарини, докато четвърти остана Адриан Шарер.

Караньотов беше 11-и в Гран при на Франция на старта на сезона, като само проблемите в първия кръг го отдалечават от братята  Шарер, Лазарини и Хермунен, който караше именно за България в  купата на нациите през месец октомври.

Следващото състезание е  насрочено за 15 юни, а домакин е Чехия.