Барчовски: Лесно взехме решението за Балканската лига

снимка: euroleague.net

Старши треньорът на Рилски спортист (Самоков) Росен Барчовски заяви, че решението за връщането на тима в Балканската лига е било лесно.

"Миналата година решихме да пробваме едно предизвикателство като ЕвроЧалъндж, тъй като искахме да видим къде се намираме.

Искахме да видим нещо ново, понеже отбора беше играл няколко години поред в Балканската лига и след като завършихме направихме анализ, че на този етап за нас по-правилно е участието именно в този турнир и то по няколко причини", каза Барчовски пред официалния сайт на Балканската лига.

"Основното е броят на мачовете. Шест мача извън България са малко, докато в Балканската лига са минимум 12, а по някой път и повече - 14 или 16, което е доста по-добре. Има място да играят повече играчи и отборът стои в игрови ритъм за по-дълго време.

Второ - нивото на Балканската лига се вдига много, разнообрази се и почти не се отличава от това, което беше в ЕвроЧалъндж. Дефакто ние играхме с отбори от Румъния, Унгария и Беларус, така че и това надделя.

Третото нещо е успешното представяне на Рилски във всичките години в тази лига, което също допринесе доста. Като направихме една равносметка взехме решението много лесно", добави Барчовски.

"Амбициите на клуба за ЕВРОХОЛД Балканска лига винаги са високи, а и за мен като треньор също. Зависи от две неща - нивото на отборите и нашата селекция. Много често се налага да правим нови отбори, но тази година се надявам, че една идея по-малко ще бъде така и ще успеем да запазим част от състава.

Миналата година беше много тежко положението, тъй като бяхме с нов отбор. Като видя селекцията и другите отбори, ще мога да кажа нещо за амбиции и какво е реалистично. При всички положения обаче ще се целим високо.

Все още не знам каква ще е системата, но ако е като старата, ще гоним нещо като Файнъл 4 или ако е нова, място в първата четворка", коментира още треньорът на Рилски спортист.