Окончателно: Евролигата ще мине без Левски

снимка: facebook/ Национален клуб на привържениците на Левски София (НКП)

Баскетболният Левски няма да участва в клваификациите за най-силния клубен турнир – Евролигата. Това стана ясно от съобщение на официалния сайт на турнира, където „сините“ бяха заменени от ВЕФ Рига.

Причината за пропуснатия шанс са неразбориите около финансирането на „сините“ след проблемите с Корпоративна търковска Бака и основния спонсор на клуба „Велдер Груп“.

Клубът не е успял да заплати такасата за участие в турнира в определения срок заради замразените сметки в банката и така губи правото си на участие за сметка на тима от Латвия.

Жребият за квалификациите на Евролигата е на 10 юли, а „сините“ имаха уайлд-кард като шампион на България. Решението за тяхното изваждане е взето на специална среща в Барселона, на която е присъствал и треньорът на тима Константин Папазов, който е запознал шефовете на Евролигата с проблемите на Левски.

Към този момент Левски е заплатил такса за участие в Адриатическата лига и се очаква да вземе участие в турнира.

Ето съобщението от официалния сайт на Левски:

"За съжаление, невъзможността Левски към настоящия момент да гарантира създаването на отбор, конкурентноспособен на класните тимове в Евролига/Еврокъп, постави ръководството пред трудното решение, да откаже страхотната възможност.

През изминалите пет години и половина Левски се намира в уникална финансова стабилност и ръководството на тима се надява да успее да запази стандарта и марката, наложена от "синия" клуб в тези години.

Клубът остава в отлични отношения с ръководството на двата европейски турнира, което прие топло старши треньора Константин Папазов при себе си по време на срещата на всички треньори в Евролигата на 2 и 3 юли.

Папазов и Левски бяха посрещнати повече от радушно в централата на европейските клубни турнири, като оттам изразиха надежда в близко бъдеще българският отбор отново да намери път към техните състезания.

Наясно сме с интереса към състоянието на Левски и неговата стабилност за следващия сезон, но към момента ръководството на клуба не може да предостави друга окончателна и официална информация, която да послужи пред обществеността".