Автобиографията на Камата излиза в четвъртък на 400 страници

На 25 октомври на пазара излиза официалната биография на най-знаменития български футболист в историята - Христо Стоичков. В "Христо Стоичков, Историята" ще откриете над 400 страници лични истории за живота и кариерата на Камата.

"Животът не е само футбол. Срещнах голямата любов. Единствената. Марияна! Първо, тя изобщо не знаеше "кой съм и за какво се боря". Хитро ѝ подарих календар на отбора, за да ме види ухилен с червената фланелка на първата редица. За жалост - нямаше някакъв особен ефект. Но пък това само ме амбицира на макс. Смело и предизвикателно ѝ заявих, че ще стане моя жена, и тръгнах да превземам територии. Не обаче така агресивно като в американския футбол например. Стратегията и тактиката бяха други - бавно, но славно.

Започнахме да излизахме. Първо на кафе, после на по-дълги разходки, на вечери в нашумели ресторанти. Изцеждахме програмата до последната минута, до която да сме заедно. Но винаги, точно в 23:00 часа, както бях обещал на нейните родителите, им я предавах чинно пред вратата на апартамента в "Младост 2". И ще ви доверя още нещо - не помня 30 някога в живота си да съм бил чак пък толкова любезен с някого, който ми е налагал такива строги правила. В случая нямаше как. Любовта иска жертви.

Днес си давам сметка, че ако не се бях оженил толкова млад, нямаше да постигна и половината от успехите си. Мимолетните изкушения в живота на всяка футболна звезда са навсякъде. Независимо от времената или държавата - България, Мексико, Испания, Турция, Русия или друга от стотиците влюбени в най-великата игра страни. А без отговорностите на брака и семейство, почти няма как да се предотврати свободното падане. Онова измамно чувство да падаш, а да мислиш, че летиш, е неизбежно. Миски, партита и всекидневни купони без задръжки... А има и по-битов вариант по пътя надолу. До малките часове на деня - на бар. Сутринта тренираш, следобед спиш, а после на кафе, на ресторант и пак в бара. А колкото и да си талантлив и издръжлив, при такъв водовъртеж на безхаберие и удоволствия "ноу лимит", нямаш шансове за голям футбол. В най-добрия случай те застига краткотраен бум, геройства по жълтите хроники и ефектно пропадане. Примерите за подобна съдба са наистина безброй.

Снимка 255239

За щастие Марияна сложи ред в моя живот и започна с грижите по ценностите и приоритетите ми. И нашата любов, семейството и ангажиментите по децата успяха да ме предпазят от подобни лудории. Пред очите ми обаче сладкият лайф из лайф унищожи немалко супер таланти. Разбира се, давам си сметка - аз съм от поколението, което се възпитава да живее с вярата, че истинският мъж се жени само веднъж. И в случая това ми помогна. Безспорно. Открих и нещо любопитно по темата - почти всички от асовете в златния отбор на Четвъртите в света са се оженили на възраст от 20 до 22 години. Невероятно, но факт - Йордан Лечков, Красимир Балъков, Емил Костадинов, Наско Сираков, Борислав 31 Михайлов, Златко Янков и нашият незабравим брат Трифон Иванов, царство му небесно", бе цитиран Стоичков от "Дарик".