Димитър Бербатов донесе първа победа на Фулъм за 2014г.

снимка: БТА/AP

Отборът на Фулъм победи тима на Уест Хям на своя стадион „Крейвън Котидж“ с 2:1 в изключително важна среща от 20-ия кръг на английската Висша лига.

В герой за домакините се превърна българския нападател Димитър Бербатов, който отбеляза победния гол за Фулъм в 66-та минута.

Българинът се завърна в титулярния състав на „котиджърс“ след като пропусна няколко мача заради разтежение. Това бе четвърти гол за Берба от началото на сезона в Премиършип и общо пети във всички турнири.

Лондонското дерби бе много важно и за двата отбора, които се намират в зоната на изпадащите. Така спечелването на трите точки в този мач можеше да извади единия отбор от дъното поне за няколко кръга. След този мач Фулъм вече има 19 точки на 16-та позиция, с две точки над зоната на изпадащите, където са Кристъл Палас(17 точки), Уест Хям (15) и Съндърланд (14).

Срещата започна много неприятно за домакините. Най-слабата защита в Премиършип (тази на Фулъм) този сезон допусна гол още в седмата минута. Дълго подаване стигна до Мохаме Диаме, който овладя топката в наказателното поле, обърна се и стреля във вратата необезпокояван от никой.

В следващите минути „чуковете“ постоянно центрираха топката близо до наказателното поле, където защитата на Фулъм трудно се ориентираше, а Филип Сендерос направи няколко непростими грешки.

Постепенно домакините успяха да се окопитят и овладяха центъра на терена. Всичко най-интересно идваше само от Димитър Бербатов. След един негов пробив топката остана в Йон Арне Рийзе, който стреля в аут извън наказателното поле.

В 22-таа минута Кевин Нолан стреля от много близо до гол с глава, но вратаря се справи. В 26-та минута Бербатов с много атрактивно и трудно изпълнение успя да отиграе топката и да нанесе удар, но Яскалайнен бе готов и спаси удара на българина.

Две минути по-късно Арумабиета стреля с глава след корнер и Маига изби от голлинията. В следващия си корнер обаче Фулъм се възползва максимално и Стив Сидуел изравни резултата.

В тези минути Фулъм бе на гребена на вълната и създаде няколко много опасни ситуации. Таарабт излезе отляво сам срещу вратаря, но не уцели вратата. След това топката стигна отново до Таарабт, който стреля, но топката срещна гредата.

Минута преди края на срещата капитана на Уест Хям Кевин Нолан направи голяма глупост като фаулира и ритна противников футболист в ситуация без значение и съвсем нормално бе изгонен с директен червен картон.

Така след началото на втората част Фулъм тръгна да търси трите точки на всяка цена. Деймиън Дъф стреля от близо, но Яскалайнен се справи. Последва много силен натиск на „котиджърс“, като Дъф се отличи с няколко пропуска.

В 58-та минута Бербатов можеше да отбележи, но точно преди да нанесе своя удар от малкото наказателно поле, се подхлъзна на мокрия терен. Двубоят се игра под непрестанен дъжд в Лондон.

Две минути по-късно Адел Таарабт направи нов непростим пропуск след като първо вратаря спаси удара му с глава, а после при добавката не успя да уцели опразнената врата.

Така се стигна до 66-та минута, когато отново блесна звездата на Бербатов. Опасна атака на Фулъм стигна до левия фланг, където Качаниклич пробва центриране по земя. Топката достигна до Скот Паркър, който се опита да я отклони към вратата, но само я насочи към Бербатов. Българинът се бе изтеглил от засадата и провря топката във вратата за 2:1 за Фулъм

В 70-та минута Бербатов остави топката за влезелия като резерва Дарън Бент, но ударът на англичанина бе право във вратаря. След гола „чуковете“ създадоха някои хаотични атаки, които можеха да доведат и до сериозни опасности, заради слабата игра в защита на Фулъм, но в крайна сметка домакините взеха трите точки.