Ангел Искрев от Евроспорт за Sporta.bg: Има ли нужда леката атлетика от иновации?

галерия:

снимка: БТА/AP

Ангел Искрев е един от водещите коментатори на Евроспорт. Той започва своята кариера като журналист в телевизия "Канал 3" и само шест месеца след това получава предложение да се присъедини към екипа на Евроспорт.

През своите шест години зад микрофона е коментирал над 30 спорта, но основните в неговото портфолио са биатлон, ски бягане, лека атлетика, футбол и австралийски футбол. От 2010-а година коментира и за телевизия "ТВ +".

Очаквайте още материали от Ангел Искрев и други известни български спортни журналисти в новатарубрика на Sporta.bg "Колонката на..."

Малмьо. Третият по-големина град в Швеция, той е сред най-иновативните в света – четвърти  по брой патенти на глава на население. И сега, сигурно, се питате защо започвам статията така. Иновативното мислене на жителите на Малмьо не подмина и леката атлетика. Тази седмица там се проведе първото издание на турнира „Игрите на Малмьо“.

Едва седем дисциплини, без овална писта, но с топ лекоатлети в стартовия списък. Нищо впечатляващо, но с една малка подробност – организаторите прибегнаха към експеримент в скока на дължина. На състезанието, което имах удоволствието да коментирам, имаше зона за отскачане вместо дъска.

Връщаме се към въпроса: „Има ли нужда леката атлетика от иновации?“.

Ако си консервативно настроен би отговорил с „Не“, ако си от новото поколение – би казал твърдо „Да“. И, може би, това е правилната отправна точка, истината е някъде по средата. Леката атлетика е спорт на традицията, на статистиката, на комфорта, дори на навика. Любителите и деятелите на Царицата не обичат промените, но единият й крак е в средата на 20-и век, а другият не иска да престъпи смело в Новия. Леката атлетика трудно се адаптира към новото амплоа на спорта като бизнес и средство за забавление.

4069353

Множество спортове промениха своите правила, за да станат по-атрактивни, нужно е да споменем само волейбол, хокей на лед, тенис, дори футбол. В не малко спортовете се намесиха високите технологии и това помогна за подобряването на продукта и популяризирането му сред младото поколение.  Генерацията, която израства сега, е далеч по-различна от тази, която очакваше с нескрито нетърпение всеки скок, всяко бягане, всеки спринт със затаен дъх. Забавление има и то дебне отвсякъде.

Новите фенове на спорта искат екшън, действие, рекорди - веднага, по възможност. Средната давност на световните рекорди в Царицата е 8 години и 11 месеца при мъжете и 14(!!!) години и 9 месеца при жените. Вие имате ли търпение да чакате още осем години за следващия световен рекорд? Не ми отговаряйте, знам отговора.

Истината е, че леката атлетика загуби голяма част от блясъка си под ръководството на Ламин Диак, но в този спорт винаги е имало велики състезатели, винаги – без прекъсване. Тоест проблемът се крие другаде. Царицата бавно, но методично опитва да прави леки промени. Появи се Диамантената лига, европейско в година на Олимпийски игри, вече има и световно първенство само за щафетни  дисциплини. Всичко това е прекрасно и помага на любимия ни спорт да върне частица от позагубените позиции на пазара, но... експериментът в Малмьо не беше успешен. 

Телевизионното излъчване на турнира не даде добавена стойност за крайния потребител, нямаше съпоставка с резултатите при нормално измерване. За зрителя нямаше нищо ново в новото. Та нали той е най-важен? Промяната премина незабелязано като поредния глупав български сериал. Замисълът беше друг, идеята – прекрасна, но изпълнението беше неубедително като реч на политик преди избори. И тук е време сам да си отговоря на въпроса:

 „Има ли нужда леката атлетика от иновации?“.

Да, но не и по този начин. 

Още материали на Ангел Искрев четете в личния му блог НА ТОЗИ ЛИНК