Министерство на спорта проверява 1414 спортни клуба

снимка: Булфото

Със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев стартират проверки относно дейността и степента на обществено внедряване на всички 1414 спортни клуба, получили средства по отделните програми на ММС през 2014 г.

Инспекторатът на министерството за пръв път ще анализира реалното състоянието на клубовете в съответствие с критериите, залегнали в Правилника за прилагане на Закона за физическото възпитание и спорта – брой картотекирани състезатели; общ брой участници в държавния спортен календар; спечелените медали и класирания до 8-мо място в държавните първенства; включени състезатели в националните отбори по възрастови групи; класирания от 1 до 8 място на Младежките олимпийски игри в Нанджин, световни и европейски първенства, световни и европейски купи и регионални турнири; предлаганите за граждани спортни услуги.

Клубовете ще трябва да предоставят данни с какви спортно-педагогически кадри разполагат и каква квалификация притежават те. Ще бъде направен също анализ по какъв начин клубовете стопанисват и използват наличната спортна база. Ще бъде поискано и мнението им за състоянието на съоръженията и тяхната пригодност за подготовка и провеждане на състезания.

Ще се анализира какъв процент от общия бюджет на даден клуб отива за наеми, консумативи и поддръжка на използваната база. Целта на проверките е да се осъществи диалог и обратна връзка с клубовете, за да се види реалното им състояние и работата им по отношение на детско-юношеския спорт. Резултатите от анализа ще послужат за отсяване на тези, които не развиват реална спортна дейност.

При констатирани сериозни разминавания между дейност и финансиране ще бъдат направени допълнителни проверки. ММС ще разчита и на спортните федерации, които ще бъдат коректив за достоверността на предоставените данни. Изготвеният анализ ще бъде използван при подготовката на новия закон за физическото възпитание и спорта.