Ана Фенингер спечели световната титла в супергигантския слалом

снимка: БТА/AP

Олимпийската шампионка Ана Фенингер спечели световната титла в дисциплината супергигантски слалом, първи старт от световното първенство по ски-алпийски дисциплини, което започна в Бийвър Крийк, Колорадо, съобщи БТА.

Австрийката, на 25 години, спечели златния медал с време 1:10.29 минути, триумфирайки с втората световна титла в кариерата си.През 2011 година Фенингер стана световна шампионка в суперкомбинацията.

Тина Мазе остана на второто място в крайното класиране, само на 3 стотни от секундата след Фенингер. Словенката е сребърна медалистка в дисциплината супергигантски слалом от Олимпиадата във Ванкувър през 2010 година.

На трето място се нареди представителката на домакините Линдзи Вон, финиширала само на 15 стотни от секундата след Ана Фенингер. Американката е световна шампионка на супер-г от 2009 година.

Състезанието се проведе при силни ветрове, които принудиха организаторите да скъсят дистанцията.

Ана Фенингер е носителка на Световната купа за миналия сезон, на сребърен медал от олимпийските игри в Сочи през 2014 година (гигантски слалом), както и на бронзов медал от световното първенство през 2013 година (гигантски слалом).

"Все още не мога да повярвам. Мечтаех си за най-доброто време и когато се обърнах след финала, тази мечта стана реалност. Не съм си представяла, че мога да започна точно по този начин. Сега мога да бъда напълно спокойна", заяви Фенингер, която е двукратна победителка в анкетата за спортист номер 1 в Австрия.

Световното първенство по ски-алпийски дисциплини в САЩ продължава в сряда със супергигантския слалом при мъжете.

Топ 6 в дисциплината супергигантски слалом (жени):

1. Ана Фенингер (Австрия) 1:10.29 минута

2. Тина Мазе (Словения) 1:10.32

3. Линдзи Вон (САЩ) 1:10.44

4. Корнелия Хютер (Австрия) 1:10.55

5. Виктория Ребенсбург (Германия) 1:11.07

6. Тина Вайратер (Лихтенщайн) 1:11.32