Ален Прост: Ред Бул извадиха късмет с промяната на правилата

снимка: БТА/AP

Четирикратният световен шампион (3 пъти с МакЛарън и веднъж с Уилямс) Ален Прост заяви, че настоящият хегемон във Формула 1 Ред Бул е „извадил късмет“ с промяната на правилата от следващия сезон.

Както е известно, Кралските гонки навлизат в нова епоха от 2014-та година, като преминават към 6-цилиндрови турбо двигатели – подобна драстична смяна на правилника е смятана от мнозина за опит на ФИА да прекрати доминацията на Ред Бул.

Според Ален Прост обаче именно промяната в изискванията към екипите и инженерите ще стимулира Ред Бул да не се поддава на еуфорията и да не разчита на стари лаври. Френският ас, който е известен с прякора си Професора, е убеден, че Ейдриън Нюи ще има мотивация да постигне още забележителни постижения с новия тим автомобили.

„Очевидно Ейдриън е много доволен, защото сега има нова цел, нова надежда, стимул и това е фантастично. С новите правила си длъжен да работиш с пълна сила отново, независимо че си спечели 4 пъти титлата“, каза Прост.

Според Професора Себастиан Фетел няма да се нуждае от триумфи с друг отбор, освен Ред Бул, за да докаже на критиците си, че е велик шампион – просто ще трябва да спечели и през 2014-та година с новите правила.

Прост даде мнение и по въпроса дали Фернандо Алонсо трябва да смени отбора си, за да има по-голяма възможност да спечели титлата за трети път.

„Не трябва да сменяш отбора си поради тази причина – трябва да го направиш, когато не се чувстваш добре, когато си загубил мотивацията си и когато мислиш, че е време да направиш крачка напред“, заяви Професора.