Албански отбор се пуска в Балканската лига

снимка: balkanleague.net

Бордът на Балканската лига по баскетбол официално прие Албания за нов член на организацията, а през следващия сезон шампионът на страната Влазня ще дебютира в турнира.

Общото събрание на централата се състоя днес в София. В него присъстваха общо 11 представители на членуващите федерации, като от българската страна представители бяха президентът на БФБ Георги Глушков и генералният мениджър на НБЛ Иван Ценов.

След обсъждането на най-важните точки двамата тръгнаха към Варна за награждаването на Черно море с бронзовите медали от мъжкото първенство. На Общото събрание бе представена и заявката от федерацията на Казахстан за включване на БК Капшагай в надпреварата.

Бе решено, че лигата ще представи официално всички правила и изисквания за участие и ако се получи потвърждение, че те ще бъдат изпълнени, то клубът ще бъде допуснат да играе още през сезон 2014/2015.

Бе даден срок до 10 юни федерациите да изпратят предложенията си за отбори, които за участват в турнира. Когато това стане, ще бъде определена и точната система за провеждане. Единственото сигурно е, че ще има групова фаза, чийто формат ще зависи от броя на участниците. В зависимост от системата и броят на участниците, ще бъде изготвен и календар заедно с различните федерации и лиги.

Бе взето решение новият сезон в Балканската лига да започне не по-късно от 8 октомври. Поради недостатъчно заинтересованост от клубовете, стана ясно, че няма да има Балканска лига за жени.

Бордът на Балканска лига прие официално решението за създаване на юношеска лига. Тя ще се провежда според правилата на ФИБА Европа и ще бъде за юноши до 18 години или родени след 1 януари 1997 година.

Балканската лига ще изготви отделни правила и изискванията, които ще се пратят до различните федерации. Оттам вече ще се чакат заявки за участие и според броят им, ще се преценява как да бъде организирано състезанието.

Бе взето решение турски отбор също да бъде поканен да участва.