Без скука в А група през 2013 година (Част I)

галерия:

снимка: Булфото

Изминаващата 2013 година не остави българския запалянко лишен от емоции. Футболът по­ родните терени не блести с особено качество, но за това пък любопитните моменти следваха един след друг.

За съжаление миговете на радост отстъпиха пред неразбориите и куриозите, а безспорно начело флагман на екшъна в А група бяха от ЦСКА. Годината в за „армейците”  започна с нов наставник – Миодраг Йешич замени Стойчо Младенов, но само след два мача и сърбинът бе пропъден от „Българска Армия“.

 4053937

Миодраг Йешич показва юмрукът, в който ще се превърне ЦСКА. Дни по-късно усмивката му изстина.

Цяла пролет следваха словесни престрелки между изпълнителният директор на „червените“ Георги Илиев, бившият наставник Стойчо Младенов, собственици и футболисти. Кой ли не се изказа за ситуацията в клуба, докато Милен Радуканов положи максимални усилия, за да го класира на трето място и да го прати в евротурнирите. Кампанията обаче завърши срамно за „червените“ след като те с лекота загубиха от Локомотив (София) в последния кръг и на практика спасиха „железничарите“ от изпадане.

4053951

Георги Илиев бе един от най-активните около ЦСКА през годината

4053925

Според мнозина Димитър Борисов докара ЦСКА до настоящото положение

Началото на лятото озари „Борисовата градина“ с лъч надежда. В продължение на месец темата за сливането между Литекс и ЦСКА бе водеща сред спортните вести. Собственикът на ловчанлии Гриша Ганчев сам сподели, че иска да спаси ЦСКА от „Титан“. Шефовете на клуба от компанията за комунални услуги също искаха да се спасят и нещата изглеждаха подредени. Христо Стоичков дори пристигна на „Армията“ и започна да провежда подготовката на тима, чакаха се и звездите на „оранжевите“ начело с Георги Миланов.

4053932

4053921

Феновете на ЦСКА изразяват своята любов към Гриша Ганчев

4053935

4053936

4053941

Огромен интерес и настроение на първата тренировка на Христо Стоичков с ЦСКА

Да, ама не. Сделката пропадна, Камата известно време разнася папки и тръбеше, че акциите на клуба са в него, но в крайна сметка разбра, че е излъган и вдигна ръце. ЦСКА не сполучи да влее в себе си Литекс, пробва се и с Нефтохимик, а в крайна сметка броени дни преди старта на шампионата по-­скоро изглеждаше, че тимът отива в небитието.

4053928

4053923

Спасителите на ЦСКА - Александър Томов, Александър Младенов, Лоурънс Дейвис и Стойчо Младнов

В крайна сметка се появи спасителят в лицето на Александър Томов и мистичният Лоурънс Дейвис, а за старши­ треньор отново бе върнат Стойчо Младенов. За пореден път бе рекламирано новото начало за клуба, но и до този момент финансовото положение на „Българска Армия“ не е розово.

4053949

Стойчо Младнов с Цветан Цветанов при учредяването на фенкулба на "червените" в Народното събрание

Няма как да бъде подминат и големия срам, който „червените“ лепнаха както на своята, така и изобщо на футболната ни история с отказването в последния момент от участие в Лига Европа и странното N 3, което целия континент видя при жребия, вместо името на ЦСКА.

4053930

4053931

4053934

Привържениците на ЦСКА ще запомнят годината с протести

Всичко това се отрази най­-вече на феновете на тима, които живеят с „червената идея“. През годината те бяха много активни, особено в протестите си срещу бившите собственици от „Титан“ и БФС.

4053938

4053929

За съжаление на няколко пъти напрежението ескалира и се стигна до грозни сцени. Ще припомня погрома над сградата на футболната централа, счупения нос на репортер пред стадион „Българска Армия“, както и това, че на трибуните на арената бе набит футболен треньор – Костадин Ангелов по време на мача със Славия.

4053933

Грозни бяха и скандалите между Калоян Стоянов – Цимбика и Стойчо Младенов, а последният дори бе заплашен със саморазправа от бившия шеф на „армейците“.

4053940

Цимбика, обграден от феновете на ЦСКА

Въпреки всичко това ЦСКА просъществува и дори напук на мрачните прогнози е в борбата за челото на А група. Стойчо Младенов успя да сглоби състав от играчи, които се запознаха броени дни преди старта на шампионата и дори нанесе тежко поражение на Левски с 3:0 в двубоя за първенството.

4053926

Радост в "червено" сред успеха с 3:0 над Левски

Феновете показаха, че са важна част от клуба не само на трибуните, но и чрез множество акции, като успешно организираният от ръководството Октобърфест.

4053922

Футболистите на ЦСКА оважиха "червения" Октобърфест

Благодарение на ЦСКА пък привържениците  в България могат да гледат по родните терени една от най-­големите звезди в новата история на футбола ни – Мартин Петров. След 15 години в чужбина Марто се завърна на „Армията“ и вече има 3 гола. Той и останалите силни фигури в тима като Емил Гъргоров и Вальо Илиев са  способни да го изведат от неприятната ситуация.

4053924

Мартин Петров се завърна в ЦСКА

4053927

Феновете вярват във възраждането на клуба

Левски също се опита да не остава по-­назад от вечния си съперник. При „сините“ винаги се е смятало, че организацията е на по-­добро ниво, отколкото в ЦСКА. Това обаче не помогна на тима във футболно отношение. През тази година Левски затвърди, че е забравил как се печелят трофеи и го направи по куриозен начин.

4053915

4053939

"Сините" сломени след резула срещу Славия

„Сините“ бяха попарени от Берое във финала за Купата на България. Три дни по­-късно надвиха Лудогорец по инфарктен начин и се виждаха като шампиони за 27­-ми път, но Димитър Везалов си вкара нелеп автогол за 1:1 срещу Славия и подаде титлата на разградчани. Тогавашният наставник на Левски Николай Митов за отрицателно време се превърна от символ на възраждането в майстор на издънките за норматив.

4053960

4053914

Култовия жест на Георги Петков, с който и Христо Стоичков и Наско Сираков не пропуснаха да се подиграят на Тодор Батков

Последната, която коства и главата му може би бе дори по­-болезнена. Левски стигна дъното в европейската си си история, отпадайки в първия предварителен кръг на Лига Европа в далечния Казахстан.

4053913

4053912

Николай Митов обяснява пред феновете на Левски причините за резила в Казахстан

„Сините“ смениха цели петима треньори в рамките на календарната година – Илиан Илиев, Николай Митов, Славиша Йоканович, Ивайло Петев и Антони Здравков, като за последния не е сигурно дали ще остане на поста си и след празниците. Иначе на „Герена“ винаги депозират дългосрочно доверие към своите наставници.

4053916

Илиан Илиев постигна успехи в Берое, но не сполучи в Левски

4053953

Ходът на Наско Сираков с назначението на Славишя Йоканович се оказа несполучлив

Апотеозът на глупостта в Левски дойде на 8 октомври, когато двукратният шампион с Лудогорец Ивайло Петев дойде на „Георги Аспарухов“, за да спасява закъсалия тим, но вместо това бе съблечен гол от група бабаити насред пресконференцията и изгонен позорно. С него напуснаха и Иво Тонев, и Наско Сираков, а голмайстор номер 1 на 26-­кратните шампиони заяви, че кракът му повече няма да стъпи на „Герена“.

 

4053910

Сираков разговаря с феновете минути след скандалното събличане на Ивайло Петев

4053911

Голмайстор номер 1 на "сините" призна, че черепите в Сектор Б не са част от духа на неговия Левски

Неприятно впечатление около „сините” направиха и скандалите около съдийството през пролетта, когато цели четирима рефери бяха наказани след мачове на Левски, а шефовете на клуба бях директно обвинени от Лудогорец, че оказват натиск на съдиите.

4053917

Ахмед Ахмед обгарден от футболистите на Литекс след скандално отменения гол във вратата на Левски

Всичко това се случи в сезона, в който Левски застъпи в своя 100­годишен юбилей. Подарък за него към феновете трябваше да е новият Сектор А на стадион „Георги Аспарухов“. Съоръжението бе зрелищно взривено на 3 февруари и трябва да бъде издигнато до 24 май, но засега строителните дейности се бавят.

 

4053918

4053919

Сектор А на "Герена" вече е в историята

 На фона на сивата футболна есен може да се приеме за успех това, че Левски ще зимува на трето място. „Сините“ надигнаха глава след победите над половдивските Ботев и Локомотив, Литекс и Лудогорец и могат с по-­голям оптимизъм да чакат пролетта. Още повече след като отстраниха ЦСКА за Купата на България и запазиха надежда, че все пак могат да спечелят трофей.

4053909

"Сините" все пак завърших годината положително