Ботев (Пловдив) излиза срещу историята в дербито с Литекс

снимка: Булфото

Ботев (Пловдив) приема Литекс в дербито от съботната програма на 16-ия кръг в А група днес от 14:40 часа на стадион „Христо Ботев“. Двубоят ще бъде предаван на живо по ТВ7.

 

 

 

„Канарчетата“ няма да имат възможността да бъдат подкрепяни от верните си фенове, след като бяха наказани да домакинстват пред празни трибуни заради ексцесии на стадион „Георги Аспарухов“ при гостуването на Левски.

 

 

 

Ботев се намира в негативна серия – три мача без победа, от които е спечелена само 1 точка, и то при визитата в Гоце Делчев на опашкаря Пирин. За разлика от съперника си, Литекс е в отлична форма и след 6 поредни победи е лидер в класирането, макар и с равен актив с шампиона Лудогорец.

 

 

 

Неприятното за Ботев е, че тимът от 18 години не може да запише победа над водача в родния шампионат. Още по-негативно за „канарчетата“ е, че Литекс има предимство в преките двубои в Пловдив – 6 успеха, 4 равенства и 4 победи за домакините.

 

 

 

Ботев ще търси задължителна победа над „оранжевите“, за да разсее съмненията, че няма сили да се включи в борбата за титлата тази година. Летящият старт на Станимир Стоилов и компания вече изглежда прекалено далеч, така че „канарчетата“ нямат възможност да лежат на стари лаври.

 

 

 

Позитивна новина в лагера на домакините е завръщането на Абел Анисе, който пропусна мача с Пирин заради вирус. Миналогодишният голмайстор на Ботев Иван Цветков вероятно ще получи шанс да започне сред титулярите, тъй като Мъри така или иначе не е доволен от формата на останалите си нападатели.

 

 

 

Ромарио Кортзорг и Вандер Виейра вероятно ще започнат по фланговете на атаката, а Томаш Иршак и Борис Галчев ще оперират в средата на терена. Пред вратаря Адам Стаховяк по традиция ще се подредят Йордан Христов, Сивард Спрокел, Бобан Грънчаров и Артуро Енрике.

 

 

 

Литекс няма кадрови проблеми и ще излезе на „Христо Ботев“ със самочувствието на отбора в най-добра моментна форма в България. Последният двубой с Нефтохимик обаче трябва да подскаже на треньора Златомир Загорчич, че неговите възпитаници може би започват да губят концентрация.

 

 

 

Михаил Александров изигра слаб мач в Сливен, но отново ще застане на вратата за ловчанлии, докато пред него в защита ще видим Страхил Попов, Илия Миланов, Николай Бодуров и Тодор Недялков. В халфовата линия ще се включат Симеон Славчев и Александър Цветков, а Момчил Цветанов, Юрген Джазула и Армандо Ваюши ще помагат активно на централния нападател Вилмар Джордан.