Треньор на националите по борба: Всеки гледа да изкара 2 лева отнякъде

снимка: bul-wrestling.org

Вече месец националните отбори на България по борба са с нови треньорски щабове - Валентин Райчев бе нагърбен с отговорната задача да наставлява гарнитурата ни в свободния стил.

 

Той обяви в интервю за сайта на българската федерация, че юношите и мъжете ще тренират заедно. Райчев изгледа на живо схватките от Държавното първенство в „Арена Армеец" и сподели впечатленията си преди международния турнир „Дан Колов".

 

- Впечатлението ви от завършилия шампионат, г-н Райчев?


- Имаше много голяма масовост, но видях малко качествени борци. Затова в бъдеще ще разчитаме предимно на юношите. И именно това ще е новото в работата ни - мъжете и юношите ще се готвят заедно. Така направихме и на лагера на Белмекен през декември. А на шампионата видях много добри изяви на младите.


- От юношите кого ще отличите?


- Георги Вангелов се представи на ниво, и не случайно беше обявен за най-техничен борец на шампионата.


- Повечето от националите пропуснаха първенството, защото имаха срещи в Бундеслигата. Тя пречи или им помага.


- По-скоро пречи. Защото когато сме в лагерна обстановка и правим базова подготовка те пък гоня състезателна форма, свалят килограми, пътуват. Това смятам, че е и причината Любен Илиев, например, да падне на шампионата, а седмица по-рано беше победил Михаил Ганев в Германия.

 

От друга страна, не можем да ги спрем, защото в тези тежки времена всеки гледа да изкара и два лева от някъде. Но ще се опитаме по някакъв начин да ги ограничим. Защото германският клуб взима по-двама-трима наши борци, а накрая се бори само един от тях.


- Започвате в една нелека година, когато и държавата оряза финансирането за федерациите. До каква степен ще повлияе това на подготовката ви?


- Действително финансират ни само два турнира и съответно европейското и световното първенство. Планирали сме участие на световната купа в Техеран от 19 февруари, защото ако не отидем ни чака солидна глоба. Дните за лагери също са ограничени - само 100 дни. И както е тръгнало ние само преди европейското първенство ще ги изконсумираме, а след това...


- Преди държавата не финансираше и спаринг партньорите, които са изключително важни за вашия спорт...


- Сега е същото. Действително конкуренцията в отделните категории е много важна, за да имаме състезатели на световно ниво. Но са съжаление нямаме стимули за втория и третия човек - нито като премии при добро класиране, нито като средства за подготовка.


- След това първенство казахте, че ще обявите разширения състав...


- Това ще са медалистите при мъжете, с леки изключения и по двама юноши във всяка категория. Но предстои да се съгласува и с управителния съвет. Всички ще имат равни шансове, ще се работи с всеки един състезател, ще се търси конкуренция.


- От по-опитните борци само Радослав Великов ще почива до европейското, а останалите?


- Никой друг не е казал, че се отказва. Така че продължават. Предстои ни на прецезираме категориите, в които ще се борят. Защото на шампионата Леонид Базан, се бори на 74 кг, а Михаил Ганев на 96 кг. Но смятам, че това не са техните категории. Трябва според мен да си останат в по-долните категории. Но и това ще го уточним.