Фронтален сблъсък: Барса ще капитулира срещу "кралския клуб"

галерия:

снимка: БТА

Sporta.bg има удоволствието да ви представи своята най-нова рубрика, носеща заглавието "Фронтален сблъсък". В нея двама от нашите редактори ще защитават различни позиции по актуални за деня въпроси, включително отминали и предстоящи събития. Искрено се надяваме, че дискутиращите няма да приемат заглавието буквално, което би обърнало офиса ни с главата надолу, но ако и това се случи, то вече имаме медицински екипи в готовност.


Първата ни тема за дебат е предстоящото "Ел Класико" между отборите на Барселона и Реал Мадрид, като битката на "Камп Ноу" ще обсъдят Константин Симидчийски и Иво Вецев. Първи своя удар нанесе Константин, който е на мнение, че Барса ще надделее в големия сблъсък на испанския футбол. Сега е ред на Иво да контраатакува със своите аргументи.

 

Кой ще победи?

 

Реал Мадрид! Победата е с изключително значение за Моутим и ще я постигне. "Кралския клуб" е в подем, който започна от победата над Манчестър Сити на „Сантяго Бернабеу", когато Роналдо донесе победата в последната минута, а Моуриньо отпразнува успеха по начин, по който не показа дори при победа на неговия Интер в Шампионската лига. Оттогава „кралския клуб" е изключително убедителен, а играта на тима е във възход.

 

Не си правя илюзии - двубоят на „Камп Ноу" ще е много труден, а победата никак не е сигурна. Различен резултат обаче ще остави Реал далеч от върха, а Барселона ще се почувства още по-удобно в своята кожа. Трябва да се внесе напрежение в лагера на каталунците и това трябва да бъде направено сега. Кралския клуб знае как да играе на "Камп ноу", знае и как да печели.

 

 

Срещата ще бъде решена от представянето на двете халфови линии. Считаната за най-добра в света - тази на Барселона, показва доста слабости през този сезон. Играчите на Тито Виланова бъркат често в средата на терена, като това е изключително нетипично за тях. Шави не блести особено, но в срещата все пак ще има Иниеста до себе си.

 

Халфовата линия на Реал Мадрид обаче не отстъпва по нищо на тази на Барса, а играчи като Модрич, Кака, Йозил и Алонсо могат да накажат и най-малката грешка в атака за каталунците, сервирайки топката на триото в нападение Бензема-Ди Мария-Роналдо.

 

В този двубой ще видим доста различни идеологии - Барселона ще разчита на притежанието на топката, докато Реал ще се възползва от мълниеносните си контри. Грешки в състава на каталунците ще има и аз залагам на светкавичното нападение на „кралския клуб".

 

Ключови фактори в срещата

 

Жозе Моуриньо срещу Тито Виланова - треньорският сблъсък ще бъде изключително интересен. Тито наследи Барселона от Хосеп Гуардиола и досега не е променил нищо в отбора, а поведението му е подобно на това на бившия №1 в Барселона. Той обаче няма опита на Жозе Моуриньо. Португалецът влиза в това дерби като ветеран - има повече опит, вече няколко пъти е водил отбора си „Ел класико" и напрежението върху него с всеки изминал двубой е по-малко. Виланова беше дясната ръка на Гуардиола, но сега той е взима решенията в Барселона, а това е първото му дерби срещу Реал Мадрид (изключваме двубоите за Суперкупата, тъй като и за двата тима те не бяха от толкова голямо значение). Напрежението на "Камп ноу" ще е върху Тито, който неминуемо ще бъде сравняван с Пеп. Жозе пък е доказал, че може да се възползва идеално от такива ситуации.

 

Защитата на Барселона - това може би ще се окаже ключовият фактор за победата на Реал. Защитата на Барселона няма да издържи в това дерби. За съжаление на феновете на световните клубни шампиони, Пуйол се контузи зловещо през седмицата, а Пике е под въпрос. Това най-вероятно ще означава, че централната двойка защитници ще бъде Масчерано-Алекс Сонг - дори привържениците на Барса нямат вяра в тяхното взаимодействие.

 

Сонг е страхотен полузащитник, но не може да се приспособи към играта в защита така, както го направи аржентинецът. Липсва всякакъв синхрон между двамата, а отбори като Спартак (Москва) и Севиля вкараха по два гола - какво остава за играчи като Роналдо, Бензема, Кака, Ди Мария и т.н.

 

Дори Пике да се възстанови и да играе срещу Реал Мадрид, това не означава, че защитата ще е по-добра. Националът няма да е на 100% готов, а в последните няколко дербита между отбора той определено не е сред добрите играчи на терена.

 

Всеки знае какво представлява „кралския клуб" - в разстояние на 5 до 10 секунди Реал може да преодолее всяка защита. За справка ви давам най-пресния пример - голът на Бензема срещу Аякс.

 

Ключови футболисти

 

Кристиано Роналдо - няма спор, CR7 пак ще е основната фигура с бял екип на „Камп ноу". Един негов удар може да реши всяка среща, а бързината му ще осигури много възможности в „Ел класико". Той може и още да е тъжен, но се разигра и е звярът, който всеки фен на отбора иска да вижда. Освен това CR7 започна да вкарва все по-често на Барселона, а при рехавата отбрана на каталунците ще е цяло чудо, ако той не се разпише отново.

 

Кака - срещу Аякс видяхме един изключително надъхан бразилец, който беше готов да се бори със зъби и нокти за мястото си в селекцията на Моуриньо. Той може и да започне като резерва, но най-вероятно ще влезе на терена след почивката. Кака показа желание, показа феноменален поглед, брилянтна техника, а усмивката му не слизаше от лицето в Амстердам. Моуриньо със сигурност е видял това и вероятно ще се възползва от уменията на Кака в срещата на "Камп Ноу".

 

Рамос и Пепе - най-вероятно това ще е централната двойка на Реал Мадрид, която ще трябва да спре Лионел Меси и нападателите на Барселона. Ако „белия балет" иска да спечели срещата, то защитата на Реал ще трябва да издържи на домакинския натиск. Всяка бърза атака, започва с успешна защита. Това ще е единият от ключовете за „белия балет" в срещата на „Камп Ноу".

 

Какво може да се обърка

 

Жозе Моуриньо. Той е най-добрият вариант за Реал Мадрид в момента, но самия португалец е най-големият си враг. Специалния може да реши отново да заложи на трима дефанзивни полузащитници, което се оказа пагубно всеки път срещу Барса. Есиен-Кедира-Алонсо не трябва да е вариант за тази среща и дори не трябва да бъде обмислян.

 

Отново от Моу ще зависи и кой ще играе отляво на защитата - Марсело или Коентрао. Бразилецът е бърз, техничен, солиден в защита и пасва идеално и в нападение, и в защита. Португалецът изглежда тромав, въпреки че не е, рядко допринася с добри изпълнения в атака, а и в защита не е играчът, който беше в Бенфика. Поради някаква причина обаче Жозе успява да изненада целия свят и често залага на своя сънародник във важни срещи. Лично аз се надявам това да не е така и в този двубой с Барселона.

 

Трето и най-важно - Барселона да поведе. Няма как това да не притеснява всички в лагера на „кралския клуб". Каталунците умеят да се възползват от преимуществото си, а при евентуален първи гол за домакините това неминуемо ще окаже влияние на срещата и световните клубни шампиони ще придобият още по-страховит вид. Защитата трябва да направи всичко възможно, за да не се стига до там, защото обрат на „Камп ноу" срещу Барселона е трудно постижим дори за клуб като Реал Мадрид.

 

Какво значение ще има върху лигата?

 

Първо и най-важно - победата за Реал ще даде психологическо предимство на „белия балет". От Барселона ще обясняват, че им остават 5 точки преднина, но загубата на „Камп ноу" ще бъде звучен удар по егото на световните клубни шампиони.

 

Точно обратното ще се получи в лагера на „кралския клуб" - победата ще даде криле на отбора и ще сложи край на всякакви спекулации около проблемите в съблекалнята на Реал Мадрид. При успех на „Камп ноу" разликата не само ще падне на 5 точки, но съм сигурен, че до края на полусезона ще е още по-малка, ако изобщо има такава.

 

Разбира се, съществува варианта Барселона да победи, тъй като в това дерби прогнози трудно се дават. Но при три точки за каталунците, шампионът е 99% ясен - каквото и да си говорим 11 точки разлика са много. В Мадрид знаят това и ще се постараят да не помогнат за решаването на титлата едва в началото на октомври.

 

Без да подценявам класата на другите отбори и най-вече тази на Атлетико (Мадрид), сблъсъкът на "Камп ноу" може да реши титлата. Но „кралския клуб" няма да се даде в тази среща и ще даде максимума от себе си за победата.

 

Иво Вецев, sporta.bg