Потвърденo: Гуардиола напуска Барселона, Виланова го сменя

снимка: БТА

Хосеп Гуардиола напуска треньорския пост в Барселона. Днес 41-годишният тактик обяви решението си на специална пресконференция, на която присъстваха още президентът на клуба Сандро Росел, спортният директор Андони Субисарета и някои от футболистите на "блаугранас".

 

Противно на спекулациите в медийното пространство, наследник на Гуардиола на "Камп Ноу" е неговият досегашен асистент Тито Виланова, който ще поеме щафетата.

 

Контрактът на Гуардиола с Барселона изтича след края на сезона, като младият специалист взе решение, че той няма да бъде подновен. За четирите си години на "Камп Ноу" Пеп завоюва 13 трофея със своя роден клуб, като ще има шанс и за 14-и, излизайки срещу Атлетик Билбао във финален мач от турнира за Купата на Краля.

 

Пресконференцията на "Камп Ноу" стартира с кратко изявление на президента Сандро Росел, който пръв обяви, че ерата "Гуардиола" в каталунската столица приключва. Краткото изявление на Росел бе последвано от гореща прегръдка между двамата, след което думата взе Пеп.

 

"Нямам никаква останала останала енергия. Имам нужда да презаредя батериите", призна Пеп. "Нямаше да е добре нито за мен, нито за футболистите, ако бяхме продължили при това положение. Чувствах, че губя силата, която имах преди. Беше време да отстъпя пътеката на някой друг".

 

"Бих искал да благодаря на тези играчи. За мен бе истинска привилегия да работя с тях", продължи Гуардиола. "Напускам с чувството, че съм свършил добра работа. Човекът, който ще ме наследи, има нужните умения, за да успее. Аз бях само гласът на идеите, които с Тито Виланова развихме заедно. С Тито клубът направи възможно най-добрия избор. Той е много способен, като играчите го познават добре", добави той по адрес на новия наставник.

 

"Още през октомври информирах клуба, че моето време в клуба е към края си. Да бъдеш треньор на Барса за четири години е като цяла вечност", каза още Пеп.

 

Относно бъдещите си планове, Гуардиола довери: "Не мисля, че някой се интересува какво възнамерявам да правя. Ще се върна към треньорството, но не веднага. За момента не разполагам с нужния ентусиазъм за това. Не се чувствам заинтересован".

 

"Няма да запазя титлите. Ще запазя всичките спомени, които натрупахме заедно. Това бе най-добрата част. Какво казах на играчите? Че има и други неща, освен футбола. Че не бива да се посвещават изцяло на него. Не зная кога отново ще тренирам отбор", каза още Пеп Гуардиола.

 

Хосеп Гуардиола пое Барса през лятото на 2008 година, когато наследи на поста холандеца Франк Рийкард. С каталунците той спечели на два пъти Шампионската лига, стана трикратен шампион на Испания, като завоюва на два пъти и трофея от Световното клубно първенство. Към трофеите му като треньор влизат още Купата на Краля, три Суперкупи на Испания и две Суперкупи на Европа.