32 г. по-късно! Българин в топ 20 на слалома и с точки за световната купа

Водещият ни алпиец Алберт Попов пренаписа историята на българските ски днес в Леви (Финландия). На пистата "Леви Блек" 21-годишният софиянец стартира с №75 в първия манш и след перфектно каране завърши 22-и и така за първи път намери място в топ 30 за втория манш. В него Алберт също кара много добре и зае 20-о място в крайното класиране с което спечели и 11 точки за световната купа. 

Точно преди 3 години и един ден Алберт пострада сериозно в катастрофата в Зьолден при която загина и треньора на националите Драго Грубелник. Тази седмица Попов и Камен Златков направиха квалификация за единствената квота която има България за слалома в Леви. Въпреки болките които Алберт имаше и съмнения за счупване той кара на обезболяващи и изпревари с малко Камен, а с това си заслужи и мястото на слалома в Леви. 

"Чувствам се супер. За втория манш бях развълнуван, но не се притеснявах. Може би бях малко предпазлив във финала, но в трудната стръмна част карах много добре. След състезанието всички участници ме поздравиха за класирането. Те знаят кой съм и вече все по-често ще ме виждат в топ 30 на Световната купа", коментира доволният Алберт Попов.

 За него днешният старт бе едва девети за световната купа. Попов беше и най-младият, завършил състезанието, и то с най-заден стартов номер. 

Победител в официално първия старт за сезона (б.ред. - гигантският слалом в Зьолден бе отменен заради лошо време и лавина) е австриецът Марсел Хиршер, втори е Хенрик Кристоферсен от Норвегия, а шведът Андре Мирер е трети.

Исторически погледнато това са първите точки в слалома на наш скиор от ерата на Петър Попангелов. За последни Пепо взима точки на 16 декември в Мадона ди Камплио (Италия), където завършва 14-и. Натурализираният австриец Килиан Албрехт също спечели точки за България за последно на 1 март 2009 година, когато бе 20-и на слалома в Кранска Гора (Словения).