3 в 1: Христа Стойнева разкри за Sporta.bg какъв е светът на триатлона

галерия:

снимка: triathlon.org

В България има много спортове, които са с традиции и продължават развитието си, но не можем да кажем, че триатлонът е един от тях. А той е един от най-тежките и изискващи, защото обхваща плуване, бягане и колоездене.


България спечели две титли на балканския шампионат по триатлон в сръбския град Кладово - при жените победителка стана Христа Стойнева от Спортен клуб София, въпреки че нейната категория все още е девойки.


Sporta.bg ви запознава с Христа, която даде специално интервю за нас, в което обясни с повече подробности как протичат тренировките ѝ, какви качества у нея развива триатлонът и какво ѝ коства да съсредоточава усилията си в този нетрадиционен спорт.


Триатлонът е олимпийски спорт, но попада в „Група 4" по класификацията на Международния олимпийски комитет (МОК), което означава, че получава най-малко финансиране (с изключение на ръгби, голф и модерен петобой).


Между другото, в същата категория попада и борбата, която доскоро дори беше застрашена да загуби олимпийския си статут.


„Триатлонът развива страшно много качества, както физически, така и личностни. С него аз открих правия път и се надявам да го следвам и за напред", споделя пред Sporta.bg Христа.


Едва 18-годишна, Стойнева е единствената ни надежда за олимпийска квота в триатлона. Тя е една от единаците, от явленията в българския спорт, които постигат успехи единствено благодарение на кански усилия, пот и способността да не спират да мечтаят.

 


За момичета като Стойнева важните аспекти на живота са тренировките, състезанията, спортната форма и стремежът към успехи. За нея всичко пошло е чуждо, всякаква публичност и самоизтъкване са излишни детайли, които я отдалечават от целта.


Ето как Христа Стойнева отговори на въпросите на Sporta.bg:

 

Спечели балканската титла в Кладово. Какво означава за теб този успех и къде го класираш в сравнение с другите си постижения?

 

За мен тази титла е важна, не очаквах да стана балканска шампионка при жените, все пак аз все още съм девойки. Доволна съм и мисля, че това е хубав завършек на моя сезон!

 

 

Казвала си, че липсата на конкуренция в България ти пречи. Според теб защо толкова малко хора се занимават активно с триатлон?

 

Според мен този спорт не е толкова популярен в България и затова няма много желаещи. А и също така не всеки има смелост да се състезава в едни от най-тежките спортове, и то събрани в едно.

 

В какви условия тренираш, доволна ли си от нивото на подготовка и тренировки и можеш ли да направиш сравнение със ситуацията в чужбина?

 

Тренирам в нормални условия, доволна съм от подготовката, но определено не мога да направя сравнение с чужбина.

 

 

Усещам голяма липса на финансиране и подпомагане по някакъв начин. Нямам спонсори, което вече ми влияе. Хубаво е да имаш финансова подкрепа, но, за съжаление, аз нямам.

 

Как се реши да се занимаваш специално с триатлон, при положение, че в България той няма традиции като леката атлетика и плуването?

 

Аз нямах много време да решавам. Благодарение на брат си и баща си аз изоставих плуването и продължих с триатлона. На мен лично ми е по интересен спорт, а и се надявам да имам бъдеще.

 

След като се състезаваш индивидуално в дългите бягания и плуването, означава ли, че колоезденето е най-трудната ти част от триатлона?

 

Ако ме бяхте попитали преди 2 години този въпрос, със сигурност щях да потвърдя, но в момента обожавам колоезденето и даже се чувствам много силна в него спрямо другите състезателки.

 

 

Никога не съм се пускала на състезания по колоездене, защото, до колкото знам, в България няма женско колоездене.

 

До каква степен баща ти има роля за твоето развитие и успехите ти в този спорт?

 

Всичко за моето развитие и успехи дължа на баща си и моите съотборници. Ако не беше баща ми, нямаше как да достигна до тук.

 

Той е страшно отдаден на работата си и прави всичко възможно да може ние да се чувстваме добре. Благодаря на целия си отбор и на моето семейство за помощта и подкрепата, без тях нямаше и мен да ме има.

 

 

Какви личностни и физически качества развива триатлона, какво от спорта ти помага и в живота?

 

Триатлонът развива страшно много качества, както физически, така и личностни. Аз лично с този спорт досега обиколих половината свят и станах по-общителна. С него аз открих правия път и се надявам да го следвам и за напред.

 

Какви са бъдещите ти планове в триатлона - тренировки, лагери, участие в турнири?

 

Все още не мога да кажа какво ме очаква през следващия сезон. След една седмица отново започвам да се подготвям и се надявам да отида на поне два лагера през зимата.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg