20 години от единствената БГ титла на Зимни игри, в Чепеларе честват Дафовска

снимка: twitter.com

Откриването на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг 2018 съвпадна с датата, на която Екатепина Дафовска завоюва единствения до момента златен медал за България на Зимна олимпиада. Това се случи преди цели 20 години, когато в Нагано '98 родената в Чепеларе състезателка стана олимпийска шампионка в индивидуалния старт на 15 км в биатлона. 

На 9 февруари 1998 година в Япония звучи българския химн, след като Дафовска извършва геройство и заковава хронометрите на 54:52.0 мин. 

Екатерина Дафовска е участничка на четири олимпиади. Тя има пълен комплект медали от европейски първенства и две бронзови отличия от световни шампионати. По случай титлата на Дафовска в Нагано е издадена специална серия от пощенски марки с нейния лик. В момента легендата на родните зимни спортове е председател на българската федерация по биатлон.

Днес в родния град на Дафовска - Чепеларе, ще бъде проведено специално тържество, на което ще бъде почетен юбилеят от олимпийската й титла. 

"Тази сутрин на пистата на Мечи чал ще има състезание в различни категории. Поканили сме децата от училищата в цялата община, както и деца от ски клуба на Пампорово. От 17 ч. ще бъде официалното тържество. Подготвили сме нещо, с което искаме да изненадаме Катя. Разбира се, ще има и много подаръци", заяви кметът Славка Чакърова.