2.5 милиона лева за ЕП по гимнастика в София

снимка: Sporta.bg/Иво Вецев

Подготовката и реализацията на Европейското първенство по спортна гимнастика в София ще струва около 2.5 милиона лева. Това разкри президентът на БФСГ Красимир Дунев на пресконференция днес.

Sporta.bgвече ви информира, че през май (12-25) в зала „Арена Армеец“ ще се проведе най-големият гимнастически форум след Олимпиадата, като комисарите на Европейската федерация останаха много доволни от условията, които българските организатори са предложили по време на инспекцията.

Президентът на федерацията вече разкри, че голяма част от задълженията вече са изчистени, като остават да бъдат платени такса за домакинство, както и за системата, която ще води статистиката по време на шампионата.

“Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта (ММС) за финансовата подкрепа, която правят за нас. По-голяма част от нещата вече са платени. Трябва да платим 150 хиляди евро на Европейската федерация за такса домакинство – 25% бяха платени вече. За системата за оценяване на турнира (фирма от Швейцария) също трябва да бъде платена определена сума“, сподели пред журналисти Дунев.

“Много неща имат да се правят, но нашият организационен комитет е много добър и си разбира от нещата. Смятам, че ще се справим добре.

Предварителните разчети сочат, че Европейското първенство ще ни струва около 2.5 милиона лева. Това е най-големият форум на Стария континент и ще има рекорден брой участници (над 600 гимнастици във всички възрастови групи).

Искаме първенството да се излъчи в HD, като и това струва много пари, но в момента това е една от целите ни“, коментира още Красимир Дунев.

Той допълни, че уредите за първенството вече са закупени и са на стойност милион и половина лева. Сумата е включена към разчетите на федерацията за организирането на Европейското в София, а уредите трябва да пристигнат в София на две части. Първата част се очаква до края на март, а фирмата, от която са закупени гимнастическите съоръжения, е холандска.