18-годишен стана MVP на Световното по хокей

снимка: БГНЕС

Финландецът Патрик Лайне беше избран за най-полезен състезател на Световното първенство по хокей на лед, което завърши в неделя.

Финландският национален отбор достигна до финала, където отстъпи с 0:2 на Канада. Лайне е на 18 години и играе като нападател за отбора от родината си Тапара. Той участва и на Световното за младежи по-рано през годината, където се окичи със златния медал. И всичко това става няколко месеца след дебюта за мъжкия национален тим- през февруари във веригата Евротур.

По оценката на специалистите младокът е един от най-перспективните играчи в света в момента и през лятото на 2016-а година се очаква да бъде избран под номер 2 в драфта на НХЛ. Нападателят на руския национален отбор Вадим Шипачов пък стана голмайстор на първенството. Състезателят на СКА (Санкт Петербург) събра 18 точки в 10 мача, като е отбелязал 6 гола и има 12 асистенции. На 2-о и 3-о място се наредиха неговите съотборници Артьом Панарин с 15 точки (6+9) и Евгений Дадонов с 13 (6+7).

Играч номер 1 на турнира- Патрик Лайне има 12 точки (7+5).

Идеалният отбор на първенството пък изглежда така: вратар: Мико Коскинен (Финландия), защитници: Майкъл Матисън (Канада), Никита Зайцев (Русия), нападатели: Вадим Шипачов (Русия), Патрик Лайне и Микаел Гранлунд (и двамата от Финландия).