17-годишна швейцарка взе скалпа на Янкович в Ню Йорк

снимка: БТА/AP

Швейцарската тийнейджърка Белинда Бенчич продължава победната си серия на US Open.

17-годишната Бенчич елиминира поставената под номер 9 Йелена Янкович (Сърбия) със 7:6(6), 6:3 и стана най-младата тенисистка на четвъртфинал на в Ню Йорк след сънародничката си Мартина Хингис през 1997 година.

"Мисля, че тя беше поставена под напрежение, защото всички очакваха да победи. Аз просто се забавлявах на корта", коментира Бенчич.

Швейцарката, 58-а в света, отрази три сетбола в първата част, в която навакса изоставане от 3:5 гейма, за да стигне до обрат в тайбрека. Във втората част тя проби рано и удържа аванса си до края.

Любопитното е, че майката на Хингис - Мелани Молитор, е треньорка на Бенчич в момента, а самата Хингис ѝ е дала няколко съвета преди срещата.

"Тя ми каза да бъда агресивна, но да се старая да се задържам възможно най-дълго в разиграванията. Обърна ми внимание на нейния бекхенд по правата... Затова опитвах да я натискам повече на форхенда", коментира Бенчич.

Следващата съперничка на швейцарката ще бъде Шуай Пън от Китай, която победи номер 14 Луцие Шафаржова (Чехия) с 6:3, 6:4.

Пън стана третата китайка в историята след На Ли и Цзе Чжън, която достигна до четвъртфинал в турнир от Големия шлем, посочва БТА.