10 000 бона за фехтовача Панчо Пасков и треньора му заради успеха в Рио

снимка: БГНЕС

Премии по 5000 лева бяха гласувани от Българската федерация по фехтовка за най-добрия български състезател на сабя Панчо Пасков и за треньора му Ивайло Воденов.

Двамата бяха отличени заради успешното представяне на Пасков на олимпийските игри в Рио, където той записа победа над световния номер 1 Алексей Якименко (Русия). На Балканиадата във Варна този месец пък Пасков спечели титлата.

С финансовата подкрепа на министерството на спорта Воденов официално беше назначен за национален селекционер на отборите на сабя за мъже, жени, юноши и девойки. Той получи трудовия си договор от президента на БФФ Величка Христева по време на състоялия се вчера Управителен съвет на федерацията.

На 5 декември ще се проведе Отчетно-изборно общо събрание на БФФ. 2017-а е важна година за българската фехтовка, тъй като Пловдив ще бъде домакин на европейско и на световно първенство за кадети и младежи.

Междувременно, на провелото се на 17 септември заседание на Изпълнителното бюро на международната федерация в Мюнхен Величка Христева беше избрана за член на почетната "Стена на на славата" на ФИЕ. 

Тази инициатива стартира през 2013 година по случай 100-годишнината на ФИЕ. Тогава като начало бяха поставени имената на множество олимпийски и световни шампиони и заслужили деятели на световната фехтовка. 

При откриването на "Стената на славата" бяха отличени Виолета Катеринска и Васил Етрополски. След това се взе решение всяка година да се добавят имената на четирима състезатели и един деятел с особени заслуги за развитието на ФИЕ.