Панчо Пасков: Вече мисля и за медали от големи първенства

снимка: БГНЕС

Българският сабльор Панчо Пасков след доброто си представяне в Рио де Жанейро има амбицията да се бори за медали на големи първенства занапред. 22-годишният софиянец сподели това в пресклуб "България".

Пасков поднесе сензация в световната фехтовка на Игрите в Рио, като победи осемкратния световен шампион Алексей Якименко. "Досега мечтата ми беше да отида на Олимпиада, сега вече мисля за нещо повече, не просто участието, така че се надявам и на медали от големи първенства. В чисто житейски план не мисля, че нещо се е променило. Продължаваме по същия начин, сериозни тренировки и се надявам нещата да вървят нагоре", каза Пасков.

Той е трета година студент по дентална медицина и възнамерява да продължи образованието си.

"На този етап продължавам образованието си, надявам се да завърша, продължавам и тренировките, после ще мислим", каза сабльорът.

Относно славната си победа над Якименко, Пасков коментира:

"Много са комплексни нещата, много са нещата, които влияят върху развитието на самия бой, но мисля, че просто трябва да покажеш всичко каквото можеш в дадения момент и може би това донесе успех. Концентрацията бе пълна в този бой. Намерих начин да се абстрахирам от съперника си, за да покажа максимално добра игра и това, което мога".

Треньорът му Ивайло Воденов призна, че непосредствено след жребия Пасков е бил съкрушен от отредения му съперник - осемкратен световен и 11-кратен европейски шампион. Състезателят ни обаче е бил окуражаван от приятели и треньори и паниката му е изчезнала.

"Човек с 12-13 години хегемония в нашия спорт рядко губи и никой не е очаквал да загуби на Олимпиада, но ние точно това си помислихме, че сега е моментът, вътрешно в нас двамата си знаехме, че го бием и отидохме с тази нагласа. Това от една страна не бе добре, тъй като мислехме само за този бой, а не да продължим напред", сподели Воденов.

Той говори и за плановете за развитие на възпитаника му.

"Мисля, че чисто физически както всеки спортист непрекъснато може да се надгражда, човешкият организъм няма предел, рекорди падат непрекъснато, следователно може да се работи във всички аспекти като физика. Това, което ни липсва е рутина и опит, колкото и банално да звучи, но ние нямаме срещи с тези противници, трябват ни спаринг-партньори непрекъснато. Трябват ни подготовка и състезания срещу други съперници. Нужни са ни участия в Световни купи, за да се изкачваме в ранглистата. Влизането в Топ 40 трябва да си го поставим за цел за следващата година".