Министър Дашева откри европейското първенство по фехтовка в Пловдив

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева откри европейското първенство по фехтовка за кадети, кадетки, младежи и девойки в Пловдив (28 февруари - 9 март). Шампионатът постави рекорд по брой на участниците, като само при кадетите състезателите са 536 от 39 държави, а над 600 фехтувачи спорят за медалите при младежите. От 1 до 10 април Пловдив ще бъде домакин и на световното първенство за кадети, кадетки, младежи и девойки.

„За мен е истинско удоволствие да открия европейското първенство. Пловдив се утвърди не само като център с богати културни традиции, но и като спортен град, който почти всяка година приема предизвикателствата да организира състезания от такъв висок ранг. Пожелавам успех на всички участници, благодаря на организаторите за прекрасно свършената работа и на европейската конфедерация по фехтовка за доверието да ни повери домакинството“, заяви проф. Дашева на церемонията в палата №8 на панаирното градче, където се провеждат схватките.

Сред многобройните гости на официалното откриване бяха кметът на града инж. Иван Тотев, ресорният му заместник по въпросите на спорта Георги Титюков и президентът на Европейската конфедерация по фехтовка Станислав Поздняков. Председателят на Българската федерация по фехтовка Величка Христева сподели, че родните представители ще се състезават във всички дисциплини на първенството и очаква успешно представяне.

Министър Дашева изгледа полуфиналните и финалните двубои в деня на откриването на шампионата и награди първата българска медалистка Йоана Илиева. Младата надежда на родната фехтовка спечели сребро в дисциплината сабя, след като загуби финала срещу унгарката Лиза Пущай с 9:15 туша