Впечатляващият дебют за Булс на Никола Миротич

снимка: БТА/AP

През последните години, особено покрай контузията на Дерик Роуз, Чикаго Булс имат сериозни затруднения в атака, но това по всяка вероятност ще се промени с привличането на Пау Гасол, и най-вече на Никола Миротич.

През 2011 година черногорецът, който играе за Испания, беше избран под №23 в драфта от Хюстън Рокетс изкара 3 години в Европа, а през това лято Чикаго, закупили правата върху играча, решиха да му предложат договор за 3 години и вече крилото е в НБА.

Още в първата си изява отвъд Океана Миротич впечатли сериозно, реализирайки 17 точки за едва 21 минути игра. Стрелбата му беше 5/9 и 3/5 от зоната за три точки, като се отчете и с 5 борби.

Неговата роля в отбора ще е да донесе точната стрелба от далечно разстояние, която липсва, да помага на Роуз в нападение, "разширявайки" зоната на нападение на Чикаго, което ще открие пространства за експлозивния гард.

Миротич обаче ще срещне няколко проблема в адаптацията си в НБА, като и в двата си мача до момента той имаше сериозни проблеми в защита. Срещу Вашингтон той извърши цели 5 лични нарушения, докато срещу Детройт имаше 5 грешки за 14-те минути на терена.

Засега скоростта на играта в НБА му пречи да покаже най-доброто от себе си, но след периода на адаптация Никола Миротич ще почне пътя си към челото на най-добрите европейски играчи в "лигата на извънземните".