Стоичков пак ръси щуротии за вицепремиера и Каталуния

Христо Стоичков не спира да ръси глупости в последните дни. И го птрави с изумителна последователност. Темата му е Каталуния. Камата си позволи нов  обширен коментар за испанския вицепремиер Сорая Сантамария, която пък го заплаши със съд. Явно Ицо си мисли, че щом  е ритал в Барса има право да говори за референдум в Каталуния и генерал Франко. Общо взето това е все едно да даваш акъл за андронния колайдер в Швейцария, щото си живял наблизо до Церн.

 „Мисля, че не е дошъл моментът, когато вицепрезидентът на Испания да излезе да каже, че Испания като държава си е свършила работата. Въпросът ми към въпросния вицепрезидент Сорая е кое е накарало да се малтретират хората в Каталуния. Кое я накара лично като управляващ да направи изявление, че испанското правителство си е свършило работата - да бият хората, да малтретират хората, които отиват да гласуват за референдум, които самите хора пожелаха. Не може да малтретираш мирните хора, които отиват да пуснат една бюлетина. Ако мислим, че това е правилният път, ние сме готови да минем по другия път, можем го. Но като човек, който 27 години е свързан с Барселона, естествено, че съм нагрубен, обиден и възмутен“, обясни Камата пред БНТ. И добави:

„Тя на мен не ми е никаква, но отношението ѝ ме огорчи. И виждам, че това, което казах за нея, е че намесих сина ѝ, който е непълнолетен, за което се извиних. Детето няма никаква свързаност с тези събития, затова поднесох извиненията си за сина ѝ. Но тя като личност показа, че не става. Не може да има бити хора, ранени хора, да има кръв. Ние сме свидетели какво става след такива случки. Друг е въпросът дали ще приемат референдума, дали ще е невалиден, или не. Нека хората да си дадат мнението. В крайна сметка вицепрезидентът ще ми забрани да говоря каквото си искам? Аз мога да си дам мнението си където си искам. Но като вицепрезидент е дадена заповед хората да бъдат малтретирани и затова става въпрос."

„Нямам нищо общо с нейната държава и не може да ме съди, защото мога да говоря каквото си искам. Да дойде в Америка или в България да ме съди. Свободен съм да говоря каквото си искам, но на мен ми се обръща внимание. През 2017 година да видиш баби и дядовци как са малтретирани - хора, които съвсем спокойно си вървят по улицата, без да правят неразбории, скандирания и посягания спрямо полицията... Кой посегна? Видя се какво стана. Светът го видя. Това не е допустимо!“

„Не ме интересува Испания, интересуват ме хората в Каталуния. Никой не иска кръв и побоища. Не намериха диалог през годините да се разберат и да седнат на една маса. Винаги са ги малтретирали тези хора, минал съм по този път и знам какво е отношението на Мадрид спрямо Барселона. Тя ако не знае, аз знам. Знам отношението на хората спрямо спорта. Не може олимпийски, световни и европейски шампиони да бъдат малтретирани така. Не може хората там да бъдат малтретирани така. Това е нещото, което ме нагруби."

„Имам пострадали приятели. Не мога да си представя как си вървя по улицата и ми посягат. Това показва манталитета спрямо тези мирни хора в Каталуния, които са малтретирани. Не може тя да казва, че си е свършила работата. Хората ще я съдят, видяха я коя е. Какво ме интересува Реал Мадрид? Уважавам Пике като момче, което израстна пред мен. Уважавам го, че защитава интересите си. Семейството му живее в Каталуния, както и много други спортисти, които дадоха толкова на Испания. Когато вземат медали, те са за Испания."

„Хората, които управляват Каталуния, са преценили, че е дошъл моментът да се разделят. В този живот всичко може да стане, само да няма насилие. Щом така ръководството на Каталуния и хората, които са дали своя вот, са преценили така, ще ги подкрепя. Това е естествено, 27 години живея там. Знам какво са ми дали и и аз какво съм им дал. Има си ръководство - решават и най-логичното е след тези случки да се иска независимост. Какви са инструментите на властите - не мога да кажа. Има си точки и договори. Предполагам, че ръководството на Каталуния си има мерки. Но това не може да продължава така. Онзи ден, когато Бойко Борисов покани четирима лидери, попита как може за Косово, а не за Каталуния? Не е приятно това“, избухна по политически теми, където е видимо неподготвен Стоичков.