Феноменален Григор надлъга любимеца на Австралия и е на 1/4-финал!

галерия:

Григор Димитров изигра феноменален мач и отстрани любимеца на Австралия Ник Кириос в четвъртия кръг на Australian Open след победа със 7-6(3), 7-6(4), 4-6, 7-6(4). Българинът вече е на 1/4-финал в Мелбърн! Гладиаторската битка на "Род Лейвър Арена", която предложи много качествен тенис, продължи точно 3:30 часа, а победител в нея се оказа световният номер 3. Първата ни ракета напълно надигра представителя на домакините, като успя да триумфира в три тайбрека.

Sporta.bg проследи мача на живо - вижте всичко по-интересно, което се случи на централния корт, ТУК!

Григор взе сладко отмъщение за загубата си от 22-годишния австралиец на полуфиналите в Бризбън преди повече от седмица. На 1/4-финалите първата ни ракета ще се изправи срещу британеца Кайл Едмънд, когото отстрани в Бризбън. 

Димитров и Кириос изиграха невероятен и много оспорван мач. Той бе белязан от луди разигравания, тактически надлъгвания и много емоции по трибуните, най-вече в полза на местния любимец. Григор имаше шанс да спечели двубоя много по-лесно, след като в четвъртия сет сервираше за победата при резултат 5-4. Кириос обаче обърна развоя на събитията и стигна до тайбрек. Нервите на българина бяха железни - той не трепна нито за миг и показа защо е номер 3 в света!

дим.jpg

Григор избра да сервира за начало на мача, но това не се оказа чак толкова успешен ход. Димитров трудно намери сервиса си и направи две двойни грешки в първото си подаване. Все пак той направи ас и форхенд уинър, което му помогна да вземе сервис гейма си след два дюса.

В следващите си подавания обаче българинът напипа своя сервис и започна да ниже ас след ас. Той получи първите си два брейкбола при 3-2 и сервис на опонента. При 15:0 за Кириос българинът направи страхотен лоб, а австралиецът едва достигна топката и опита хотдог. Димитров обаче чакаше на мрежата и завърши хладнокръвно с воле от бекхенд. След това българинът осъществи уникален ретур от бекхенд, за да поведе. Кириос направи двойна грешка, но спаси двата брейкбола с добър форхенд уинър и ас. Австралиецът накара българина да направи две грешки и така затвори подаването си. 

Димитров осъществи 4-ия и 5-ия си ас в мача в едно подаване и пак дръпна в резултата. Кириос отговори с гейм на нула и изравни при 4-4. Световният номер 3 отговори и накара австралиеца да сервира за оставане в сета. Кириос се справи, а след още по един разменен гейм се стигна до тайбрек.

Григор стартира много добре в него, след като направи минипробив и поведе с 2:0. Той дръпна с 4:1, след като изгради блестяща атака към мрежата, а в следващата точка Кириос направи грешка. Австралиецът намали, но Григор направи нов минипробив и поведе с 5:2. Той запази разликата в резултата при 6:3 след добър форхенд уинър по диагонала, а накрая спечели тайбрека със 7:3 след двойна грешка на номер 17 в схемата.

Двамата тенисисти пренесоха гладиаторската битка на старта на втория сет. С напредване на мача те сякаш ставаха все по-добри, по-уверени и грешаха по-малко в разиграванията си. Първият сериозен тест за Димитров дойде при негов сервис и изоставане с 1-2. Този гейм продължи над 6 минути и мина през множество обрати. Кириос поведе с добър минаващ удар от бекхенд, а след това повтори същото упражнение, за да дръпне с 30:0. Първата ни ракета обаче обърна развоя на събитията, но сбърка форхенд в мрежата и се стигна до дюс. Димитров поведе, но след това направи двойна грешка. Все пак българинът се събра и завърши гейма с ас. 

Кириос пък продължи да тероризира първата ни ракета от сервис, но това се промени коренно в 7-ия гейм. Австралиецът бе на сервис, а Григор дръпна със смач за 30:15, след като разигра Кириос по корта и отново го накара да опитва неуспешен хотдог. Грешка на Ник даде на първата ни ракета две точки за пробив. Той се възползва максимално от ситуацията, след като принуди съперника си да изкара топка в аут от бекхенд и се сдоби с психологическо предимство в средата на втория сет.

Перфектно играещият Димитров затвърди светкавично брейка с гейм на нула. Той вкара 10-ия си ас в мача, после принуди Кириос да сгреши с удар в мрежата и дръпна с 40:0 след уникален форхенд уинър по правата. Ник отново сгреши и така бе принуден да сервира за оставане в частта.

Димитров обаче се пропука в най-важния момент от сета. Той поведе с 15:0 след добър минаващ удар по диагонала от форхенд, а след това дръпна с 30:15 след нов ас. При 30:30 Кириос загуби обжалване за топка в аут. Григор обаче не оползотвори своя сетбол. Не само това, но и Кириос получи брейкбол след удар в мрежата на Димитров. Първата ни ракета допусна още една грешка и не успя да поведе с 2:0 сета. 

gg.jpg

За сметка на това Кириос взе подаването си и Гришо вече бе в губеща позиция. Той все пак успя да вкара сета в тайбрек и да запази шансовете си.

Тайбрекът започна с точка за Кириос от ас, но българинът обърна развоя на събитията. След това той направи минипробив и поведе с 3:1 след брилянтно разиграване, завършило с бекхенд воле на мрежата. Григор дръпна с 4:2, но Кириос намери своята игра и успя да върне минипробива. Той изравни за 4:4, но оттогава нататък нямаше никакъв отговор срещу железния Григор Димитров. Българинът Българинът направи три поредни точки, сред които най-добра бе форхенд уинър по правата, и така спечели втория тайбрек в мача, а съответно и втория сет.

Третият сет започна трудно и за двамата тенисисти. Григор едва взе подаването си след гейм, продължил близо 5 минути. Кириос също имаше своите проблеми – той даде брейкбол на опонента си при 30:40 на свое подаване, след като съдията отново му отсъди стъпване на линията при сервис, а това изнерви до краен предел ексцентричния австралиец. Той все пак обърна развоя на гейма и го спечели.

Петият гейм даде психологическо предимство на 22-годишния австралиец. Той осъществи пробив след неубедителна игра на българина. Григор допусна Ник да го поведе с 30:0 след хубав ретур и последвала грешка от бекхенд. Той намали с хубав драйв от бекхенд по правата, но Кириос получи два брейкбола, след като направи минаващ удар. Накрая Димитров трепна и пресили удара си, който излезе в аут, и така даде предимството в сета на опонента си. 

Кириос затвърди пробива с гейм на 30. Австралиецът получи точка за спечелване на сета на сервис на Григор при 5-3. Той водеше с 40:30 след уникален ретур от форхенд и демонстрация на висш пилотаж на мрежата. Григор обаче обърна с бекхенд по правата и принуди съперника да сервира, за да спечели частта. Сервисът на Кириос обаче не отказа и този път – той взе гейма си на нула, за да намали резултата на 1:2 сета.

ni.jpg

Това по никакъв начин не повлия на първата ни ракета. Той забрави всичко от предния сет и започна ударно с гейм на нула на старта на четвъртия. Димитров постави доста въпроси пред съперника си при 2-1 в своя полза и сервис на австралиеца. Димитров поведе с 30:0 след страхотни разигравания, а 17-ия в света намали с ас. Той обаче се пропука в много важен момент и направи двойна грешка, която даде две точки за пробив на първата ни ракета. Кириос отрази първия брейкбол с ас и повтори упражнението при следващата точка. Австралиецът се оказа корав - той принуди опонента си да изкара топката в аут от слайс. Не успя обаче да се възползва от предимството си и също сгреши. След три предимства обаче Кириос най-накрая успя да измъкне гейма. 

Григор взе трудно следващото си подаване. Сервисът на Гришо влезе в действие и той отрази брейкбол, след като бе загубил оспорвано разиграване. Още една точка от сервис даде предимство на световния номер 3, а след това той завърши гейма с форхенд по диагонала.

grg.jpg

Григор осъществи ключов пробив при 4-3. Първата ни ракета поведе с бекхенд по правата, но не успя да спре пореден ас на Кириос. Последва удар в мрежата на австралиеца, което даде на българина преднина от 30:15. Номер 17 в света обаче отново избухна с ас по диагонала. Кириос поведе с воле от бекхенд, но допусна двойна грешка и резултатът стана 40 равни. След няколко разигравания Григор получи точка за пробив след аут на опонента си. "Скритият мачбол" обаче бе спасен от австралиеца и това отново стана с ас. Уникална защита на Димитров обаче отново му даде точка за пробив. Този път ас нямаше - Кириос сбърка смач и Григор сервира за място на 1/4-финалите.

Григор започна с ас, но направи ужасна двойна грешка и опонента му поведе с 40:15. Кириос пак имаше отговор – той завърши една топка с бекхенд по правата и върна светкавично пробива, като се спаси от отпадане в турнира.

Двамата взеха следващите си подавания на нула, а Кириос вкара мача в тайбрек. Там резултатът вървеше точка за точка до 3:3. Тогава Григор осъществи минипробив и дръпна с 6:3 след форхенд уинър по обратната права и смач на мрежата. Кириос успя да намали резултата, но Григор бе с железни нерви и приключи мача след 7:4 в тайбрека и 7-6(3), 7-6(4), 4-6, 7-6(4). 

g.jpg

Снимки: Twitter